Dijital pazarlama planı, şirketin pazara yönelik bir niyet beyanıdır. Sosyal medya ortamına uygulanan, şirketin belirlenen hedeflerine ulaşmak amacıyla kullanıcılarımızla çevrim içi iletişim kanalları olarak farklı sosyal ağların düzenlenmesini ve planlanmasını sağlayan bir belgedir. Bu iletişimin etkili olması için, aşağıdaki noktalara dayalı olarak önceden planlanmış bir strateji belirlememiz gerekir :
Hedeflerimizi nasıl tanımlarız AKILLI HEDEFLER
Satışları artırmak → satış sıklığını artırmak, satın almayı teşvik etmek, satış fırsatları aramak, ürünlerimizi veya hizmetlerimizi kullanma ihtiyacını veya kullanma isteğini teşvik etmek
Çevrimiçi itibarın iyileştirilmesi → müşteri hizmetleri aracılığıyla kullanıcılarla doğrudan iletişimin sürdürülmesi
Yeni müşterileri dönüştürmek → topluluğunun takipçi veya hayran sayısını artırmak, daha fazla kullanıcıya ulaşan viral içerik oluşturmak, şirketin çevrimiçi görünürlüğünü iyileştirmek.
Hedef kitlemizi nasıl bulabiliriz: Turizmde Alıcı Kişi İhtiyacı
Potansiyel müşterileri araştırmalısın. Müşterilerinin alışveriş davranışlarını ve tüketim alışkanlıklarını analiz etmelisin ve değerlendirmelisin. Vurgulanan verilerle bir profil oluşturmalısın . Alışveriş alışkanlıklarının ötesine geçen fotoğraflar ve bir biyografi ile profiline biraz insanlık katmalısın.
Erkek kadın
Evli/bekar/boşanmış
Çocuklu/çocuksuz, çocukların yaşı
Yalnız/bir partnerle yaşamak
Yüksek öğretim
İş, maaş aralığı, rol ve işlevler
Profesyonel özlemler
Güzellik ve moda tercihleri
Boş zamanlarında yaptıkları
Neye değer veriyorlar, neye önem veriyorlar
Hangi sosyal ağların çalışacağına karar ver
Hedef kitlene göre, hangi ağlarda var olacağına ve çabalarını nereye odaklayacağına karar vermeniz gereken bir strateji oluşturmalısın . Her platformda içerik stratejisi farklı olmalıdır.
Olumlu sonuçlar arıyorsan hiçbir şeyi doğaçlamaya bırakmamanı öneririz. Önceden planlanmış bir strateji, her zaman aynı şeyi yayınlamamana ve içerik türünü değiştirmene yardımcı olacaktır. YouTube ve Facebook, en sık kullanılan sosyal medya platformlarıdır.
Kriz Planı
Birçok şirketin imaj çatışmalarıyla yüzleşmelerine yardımcı olacak bir kriz planı yoktur. Bir kriz planı geliştirmek, şirketin pozisyonunu savunmamıza ve sosyal itibarımızı kaybetmemize yardımcı olduğu için olası sorunlardan kaçınmamıza olanak tanır. Aynı zamanda, herhangi bir sorunla karşılaştığımızda, şirketin amaçlarını, nedenlerini ve konumunu topluluğumuza bildirmemize ve iletmemize olanak tanır.
Sonuç Analizi
Sadece yapmak yeterli değildir. Her bir sosyal ağda neler olduğunu, hangi içeriğin en başarılı olduğunu, hangi işlevin en kötü olduğunu ve bunların erişimini ve topluluk içinde sahip olduğumuz etkileşimi bilmeliyiz. Ağları yönetmemize ve verileri işlememize yardımcı olan birçok teknolojik çözümden yararlanabiliriz.
コメント