top of page

Sosyal Medyanın Markan Üzerindeki Etkisini Ölçmenin 4 Yolu

Güncelleme tarihi: 21 Haz 2023

Sosyal medyanın işine nasıl yardımcı olduğunu biliyor musun? Twitter, Facebook ve diğer sitelerin marka bilinirliğini nasıl etkilediğini öğrenmek ister misin?


İyi haber şu ki, sosyal medya sonunda büyük “sorumluluk” aşamasına geldi. Ölçmek isteyen birçok insanın olduğu bir yer. Kötü haber şu ki, tek bir net cevap yok.


Ancak birkaç basit adımla hedeflerine ulaşan bir ölçüm stratejisi oluşturabilirsin.


Tanımlayıcı Terimler


Başlangıç ​​olarak, marka bilinirliğinin markanın hedef kitlesi için ne kadar tanınabilir olduğunun bir ölçüsü olduğunu kabul edelim. Sosyal medya ölçümünde öne geçmek isteyenler için ilk adım, sosyal medya ölçümlerini şirketinin zaten rahat olduğu ölçümlerle uyumlu hale getirmektir.


Ayrıca, sosyal medya ölçümlerinin, geleneksel medyayı ölçmekten çok da farklı olmadığı konusunda hemfikir olalım. Marka bilinirliği ölçümünü satış hunisinin bağlamına yerleştirmek için, değerlendirilecek kilit alanlar üç kategoriye ayrılır: sosyal medyaya maruz kalma, etki ve katılım.


Bu anlayışla, geleneksel medya metriklerinin ile sosyal medya metriklerinin arasındaki alanı nasıl seviyelendirebileceğine bir bakalım.


1: Sosyal Medya Maruziyetini Ölçme


Mesajınla kaç kişiye ulaşabildin?


Sosyal medyada bu ölçüm, basılı bir derginin tirajı kadar güvenilirdir, ancak potansiyel kitleni bilmek, potansiyel satış potansiyeli havuzunuzu temsil ettiği için değerlidir.


Ne yazık ki, bu gönderiyi yazarken, bu metriklerden bazılarının manuel olarak hesaba katılması gerekiyor, bu nedenle metrikleri takip etme çaba düzeyi ile bunların önemini belirlemek için onlardan alacağın değer arasında denge kurman gerekecek.


Sosyal ölçümde güvenilmezliğin olabileceği iyi bir örnek, ölçümlerinin her biri için benzersiz kullanıcıları izole etmektir. Aşağıdaki listede aynı kişiyi iki kez saymaktan kaçınmak istersiniz , ancak gerçekçi olarak bunu yapmak zordur.


Bu ölçümler, sosyal medya aracılığıyla markana çektiğin insan sayısını vurgular. Kullanıcıların yinelenmesi olasılığını azaltmak için , toplam toplamların yüzdesi olarak büyüme oranını izlemelisin.


· Twitter: Aylık potansiyel erişimi belirlemek için takipçi sayına ve mesajını retweetleyenlerin takipçi sayısına bak . Bunları ayrı ayrı izlemeli ve ardından en fazla büyümeyi nerede gördüğünü belirleyebilmen için bu ölçümlerin her birinin aydan aya büyüme oranını karşılaştırmalısın. Twitter ölçümü için harika bir ücretsiz araç TweetReach'tir.


· Facebook: Marka sayfanız için toplam hayran sayısını takip edin. Ek olarak, potansiyel aylık Facebook erişimini belirlemek için belirli bir süre boyunca veya bir promosyon sırasında hayran olan arkadaşların ve gönderilerinize yorum yapan veya beğenenlerin arkadaş sayısını gözden geçirin. Facebook Insights burada değer sağlar.


· YouTube: Bir promosyona veya aylık gibi belirli bir süreye bağlı videoların görüntüleme sayısını ve toplam abone sayısını ölçmelisin.


· Blog: Promosyona veya belirli bir zaman dilimine bağlı gönderileri görüntüleyen ziyaretçi sayısını ölçmelisin.


. E-posta: Dağıtım listesinde kaç kişinin olduğuna ve e-postayı gerçekte kaç kişinin aldığına bakmalısın.


Maruz kalma, marka bilinirliği hunisinin en üst noktasıdır ve potansiyel satış potansiyeli havuzunuzu temsil eder.


2: Katılımı Ölçme


Kaç kişi mesajınızla gerçekten bir şeyler yaptı?


Bu, en önemli ölçümlerden biridir, çünkü bir tür eyleme neden olmak için söylemek zorunda olduğunuz şeyleri kaç kişinin gerçekten önemsediğini gösterir.


Neyse ki Radian 6, Biz360 ve TweetEffect gibi basit araçlarla etkileşimi ölçmek oldukça kolaydır. Bu metrikler, sosyal medya kanallarında kimleri elde tutmak istediğini vurgular.


· Twitter: Bağlantılarının tıklanma sayısını, mesajının retweetlenme sayısını ve hashtag'inin kullanılma sayısını ölçmelisin ve ardından etkinlikten kaç kişinin sorumlu olduğuna bakmalısın.


. Facebook: Bağlantılarının tıklanma sayısını ve mesajlarının beğenilme veya yorumlanma sayısını belirlemelisin. Ardından bunu, bu etkinliği kaç kişinin oluşturduğuna göre ayırmalısın. Doğrudan belirli bir sosyal medya kampanyasına bağlı etkinliklere bağlayabiliyorsan, duvar gönderilerini ve özel mesajları da izleyebilirsin.


· YouTube: Videona yapılan yorumların sayısını, kaç kez oylandığını, kaç kez paylaşıldığını ve yeni abonelerin sayısını değerlendirmelisin.


· Blog: Yorum sayısını, oluşturulan abone sayısını ve son olarak gönderilerin kaç kez paylaşıldığını ve "nerede" paylaşıldığını (ör. Facebook, Twitter, e-posta vb.) değerlendirmelisin. Kaç kişinin bloguna yorum yaptığını ve bunun sonucunda sitene gelen yönlendirme trafiğini ölçmelisin.


· E-posta: E -postanı kaç kişinin açtığını, tıkladığını ve paylaştığını hesaplamalısın. Yukarıdaki noktaya benzer şekilde, öğelerin nerede paylaşıldığını eklemelisin. Ayrıca, oluşturulan yeni aboneliklerin sayısını takip etmelisin.


3: Etkiyi Ölçme


Bu kategori, ölçüm için biraz yumuşak bir alana giriyor. Etki, tanım için şirketinin bakış açısına dayanan öznel bir ölçümdür. Temel olarak, yukarıda listelenen katılım metriklerinin duyarlılık açısından olumlu, tarafsız veya olumsuz olup olmadığına bakmak isteyebilirsin. Başka bir deyişle, kampanyan markaya yönelik olumlu hisleri mi etkiledi yoksa kötü bir mojo mu yarattı?


Bunu biraz daha kolaylaştırmak için Twitalyzer, Social Mention, Radian 6 veya ScoutLabs gibi otomatik araçları da kullanabilirsiniz , ancak DAİMA herhangi bir duygu sonucunu doğrulamak için manuel kontrol yapmalısın . Etki genellikle olumlu, tarafsız ve olumsuz duyarlılığın bir yüzdesi olarak gösterilir ve bu, daha sonra katılım metriklerine ve uygun olduğunda erişim metriklerine göre uygulanır.


Not: Duyarlılığı ve etkiyi izleyen otomatik araçların çoğu ücretsiz değildir. Ve çoğu zaman, tüm farklı sosyal medya kanallarını ölçmek için bir araç kombinasyonuna ihtiyacın olacaktır.


4: Potansiyel Müşteri Oluşturma Hunisi


Dönüşüm hunisinin etki kısmını ölçtükten sonra, artık çok fazla şirketin ölçüm çabalarına başladığı yere, yani potansiyel müşteri yaratma hunisine doğru ilerliyorsun. Dönüşüm hunisinin marka bilinirliği bölümünün bittiği ve geleneksel yatırım getirisi odaklı eylemin başladığı yer burasıdır.


Maruz kalma, etki ve katılım, ölçüm hunisinde marka bilinirliğini temsil eder.


Bu birincil sosyal kanallar aracılığıyla erişimini, katılımını ve etkini anlamak, daha sonra diğer sosyal ağlara bir model olarak uygulanabilecek varlığını ve etkini tanımlamana olanak tanır.


Artık tüm bu bilgileri takip ettiğine göre, onu nasıl anlamlı hale getirirsin? Excel, verilerini düzenlemene yardımcı olacak harika bir araçtır. Kendine, kuruluş için önemli olan temel ölçümleri vurgulayan, Excel'de standart bir gösterge panosu oluşturabilirsin.


Sosyal Medyanın Markan Üzerindeki Etkisini Ölçmenin 4 Yolu-Sosyal medyanın işine nasıl yardımcı olduğunu biliyor musun? Twitter, Facebook ve diğer sitelerin marka bilinirliğini nasıl etkilediğini öğrenmek ister misin?
Sosyal Medyanın Markan Üzerindeki Etkisini Ölçmenin 4 Yolu

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page