top of page

Sosyal Medya Yönetimi Kontrol Listesi

Güncelleme tarihi: 3 Tem 2023

Sosyal medya yönetimi kontrol listesi


Sosyal medya yönetimi, herhangi bir işletme için göz korkutucu bir görev olabilir. Dışarıdaki sosyal ağların sayısıyla, hangilerine ve nasıl odaklanmanız gerektiğini bilmek zordur.

Bu, tüm sosyal medya profillerinizi yönetmek için kullanımı kolay bir kontrol listesidir.


Sosyal Medya Yönetimi Kontrol Listesi

Sosyal medya yönetimi kontrol listesinin önemi


Her şeyden önce, bir sosyal medya yönetimi kontrol listesine sahip olmak önemlidir çünkü tüm temellerinizin kapsanmasını sağlar. Bir sosyal medya kontrol listesi oluşturmak ve takip etmek, iş hesaplarınızı yönetmeye geldiğinde herhangi bir kritik görevi unutmanızı engelleyecektir.


Dahası, dikkat edilmesi gereken belirli görevlere odaklanmanıza izin vererek çalışmanızı kolaylaştırır. Bunu yaparak, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmayan faaliyetlerle zaman kaybetmeyi önleyebilirsiniz.


Sosyal medya yönetimi kontrol listesinden kimler yararlanabilir?


Bir sosyal medya yönetimi kontrol listesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli kişiler için geçerlidir:


· sosyal medya yöneticileri

· pazarlama ekipleri

· iş sahipleri

· endüstri uzmanları

· sosyal medya ekipleri


Bir sosyal medya yönetimi kontrol listesi, ticari sosyal medya hesaplarını çok daha etkili bir şekilde yönetmelerine ve yürütmelerine yardımcı olabileceğinden, hepsi için faydalı olabilir. Ek olarak, kontrol listesi ilerlemeyi izlemek ve sonuçları ölçmek için kullanılabilir.

Sosyal medyanızın parlamasını ister misiniz? Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır.


Günlük, haftalık ve aylık görevler için sosyal medya yönetimi kontrol listesini keşfedin

Tüm sosyal medya profillerinizi kontrol edin


Bir sosyal medya yöneticisi olarak güne tüm profillerinizi kontrol ederek başlamalısınız. Neler olup bittiğine ve nelerin dikkatinizi gerektirebileceğine hakim olmak için her gün bu “turları” yürümek sizin sorumluluğunuzdadır.


Tüm sosyal medya profillerinizi kontrol etmek neden önemlidir?


Sosyal medya hesaplarınızı takip etmek oldukça açık bir gerekliliktir. Bunu yaparak, her zaman neler olup bittiğinin bilincinde olacaksınız.


Tüm sosyal medya profillerinizi kontrol etmeyi nasıl başarabilirsiniz?


Yapılacak ilk şey bir rutin başlatmaktır. Sosyal medya profillerini kontrol etmek alışkanlığınızın bir parçası olacak, bu nedenle her şeyden önce onları kontrol etmek için günün başında zaman ayırın.


İpucu: Mümkünse, bu işleme sabahın erken saatlerinde başlayın, böylece günün başladığı ve iş yükünün başladığı zamana kadar tamamlanmış olur.


Yorumlar, DM'ler, paylaşımlar ve bildirimler dahil olmak üzere her hesap ayrı ayrı kontrol edilmelidir. Önemli bir şeyi asla kaçırmamak için belirli bir model hazırlayın.


Tüm sosyal medya profillerinizi kontrol etmek için hangi araçları kullanmalısınız?


Kontentino, Hootsuite veya Sprout Social gibi sosyal medya yönetim araçları işinizi görür.



Sosyal medya yönetimi kontrol listesi-Herhangi bir yorumu yanıtlayın

Herhangi bir yorumu yanıtlayın


Birisi sosyal medya sayfanıza yorum yazmak için zaman ayırırsa, yanıtlamak için zaman ayırdığınızdan emin olun. Umursadığınızı göstermelisiniz.


Tüm yorumları yanıtlamak neden önemlidir?


Sosyal medya pazarlamasının ana hedeflerinden biri bir marka topluluğu oluşturmaktır. Olumlu yorumlar, itibarınızı artırmanıza ve hedef kitlenizle etkileşimde kalmanıza yardımcı olur.


Çevrimiçi oluşturduğunuz görüntünün genel performansınız üzerinde doğrudan etkisi vardır. Müşteri yorumlarına kimsenin yanıt vermemesi kabul edilemez ve şirketinizin itibarına zarar verebilir.


Tüm yorumları yanıtlamanın en iyi yolu nedir?


Olumlu eleştiriler için müşterilere teşekkür edin. Tarafsız yorumlar bile müşterilerinizle ilişki kurma ve işletmenizi tanıtma fırsatı sunar.


Olumsuz yorumları ele alın ve sorunu çözmeye çalışın. Bu görüşe katılmasanız bile, her zaman profesyonel bir tutum sergilemeli ve duygularınızın sizi ele geçirmesine izin vermemelisiniz.


Tüm yorumları yanıtlamak için hangi araçları kullanmalı?


Takipçilerinizin tüm etkileşimlerini birden çok hesaptan toplayan ve bunları tek bir gelen kutusunda düzenleyen çok kanallı bir yardım masası bulmak akıılıca olacaktır.



Gönderileri planla


Sosyal medya yönetiminin en önemli yönlerinden biri gönderilerinizi planlamaktır. Bu, hesaplarınızın aktif kalmasını ve hedef kitlenize ulaşma fırsatlarını kaçırmamanızı sağlar.


Gönderileri günlük olarak planlamak neden önemlidir?


Sosyal medyada tutarlı bir varlığı sürdürmenin en iyi yollarından biridir. Ayrıca, hesaplarınızdaki durgunluğun önüne geçebilir.


Sosyal medya gönderileri nasıl planlanır?


İlk adım hedef kitlenizi anlamak, sonraki adım ise onların ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına uygun içerikler oluşturmaktır. Bu, insanların okumaktan zevk alacağı bir tonda ve tarzda ilgi çekici gönderiler yazmak anlamına gelir. Ayrıca, dikkatlerini çekecek fotoğraflar/videolar/infografikler ekleyin.


Fikir bulmakta zorlanıyorsanız, sosyal medya trendlerine bakarak içerik oluşturan yardımcı araçları kullanarak beyin fırtınası yapabilirsiniz. Son adım, takviminizdeki içeriği daha sonra yayınlamak üzere planlamaktır.


Gönderileri planlamak için hangi araçlar kullanılır?


· Sizin adınıza planlanmış yayınlar yayınlayan planlama araçları (toplu planlama)

· Tüm taslakların ve gönderilerin tek bir yerde olması ve kolayca yönetilebilmesi için sosyal medya takvimi

· Farklı platformlar için hızlı bir şekilde gönderiler oluşturmanıza yardımcı olacak sosyal medya şablonları

· İçerik fikirleri bulmak için içerik oluşturan yardımcı araçlar


Bahsetmelerinizi izleyin


Markanızın hangi duyguları uyandırdığını ve söndürülmesi gereken yangınlar olup olmadığını görmek için yazılı ifadelerinizi kontrol edin.


Bahsedilenlerin izlenmesi neden önemlidir?


Markanız hakkında geri bildirim almanın ve insanların sizin hakkınızda neler söylediğini öğrenmenin en iyi yollarından biridir. Ayrıca, herhangi bir krizin olmasını önlemenize ve olumsuz olaylara hızlı bir şekilde tepki vermenize yardımcı olur. Sonuç, hem mevcut hem de potansiyel müşterilerle daha güçlü ilişkiler kurabilmenizdir.


Bahsetmeler nasıl izlenir?


Süreci otomatikleştirmek en iyisidir, çünkü aksi halde son derece zaman alabilir (markanızın çok fazla tanıtımı varsa, hepsini kontrol etmek bile mümkün değildir). Bir izleme aracından yararlanın ve düzenli olarak izlenen sorgular oluşturun.


Gerçek zamanlı bildirimler kurma şansınız varsa, bunu yapın, herhangi bir söze hızlı bir şekilde tepki verebilir ve durumun tırmanmasını önleyebilirsiniz. Böylece, yalnızca ilgilenmeniz gereken bildirimleri kontrol edeceksiniz.


Bahsetmeleri izlemek için hangi araçlar kullanılır?


· Sosyal medya yönetim araçları

· Google Alerts gibi sosyal medya arama motorları

· Tüm bahsettiğinizi tek bir yerde izlemenizi ve hızlı bir şekilde tepki vermenizi sağlayan sosyal medya izleme araçları


Mesajlara cevap vermek neden önemlidir?


Sosyal medya, müşteri hizmetleri için etkili bir sosyal kanaldır. Ancak, olumlu bir müşteri hizmeti deneyimi için hızlı bir yanıt beklenir.


Uzun vadede, hızlı yanıtlar yalnızca ilişki kurmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla satışa da yol açar. Ne kadar duyarlı ve müşteri odaklı olursanız, müşterilerin gelecekte sizden tekrar satın alma olasılığı o kadar artar.


Mesajlara yanıt verme işlemi nasıl yapılır?


Ele almanız gereken çok fazla mesaj varsa, süreci sizin için otomatikleştirmeye yardımcı olacak araçları kullanmayı düşünün. Bu şekilde, hesaplarınız üzerinde daha iyi kontrole sahip olabilir ve yanıtlarınızı daha verimli bir şekilde yönetebilirsiniz. Ayrıca, mesajlara onlardan daha hızlı yanıt verebileceğiniz için rakiplerinize karşı size avantaj sağlar.


Mesajlara yanıt vermek için hangi araçlar kullanılır?


Markanıza uygun seçeceğiniz uygulamalar, farklı sosyal medya kanallarını bağlamanıza ve tüm mesajlarınızı, e-postalarınızı ve sohbetlerinizi vb. tek bir yerden yönetmenize olanak tanır.


Rakiplerinizi izleyin


Rakiplerinizin ne yaptığını takip edin ve onlardan öğrenmeye çalışın. Ne tür içerikler yayınladıklarına, ne sıklıkta paylaşım yaptıklarına ve gönderilerinin ne tür tepkiler aldığına bakın.


Rakiplerinizi izlemek neden önemlidir?


Onlar için neyin işe yaradığını görmek, kendi sosyal medya stratejiniz için fikir edinmenin harika bir yoludur. Ayrıca, rakiplerinizin zayıf yönlerini belirlemenize ve onları geçmek için fırsatlar bulmanıza yardımcı olabilir.


Rakiplerinizi nasıl izleyebilirsiniz?


· Tüm büyük sosyal ağlarda rakiplerinizi takip edin - buna Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ ve Instagram dahildir.


· Rakibinizin sosyal medya etkinliğini izleyin – anahtar kelimeleri ve hashtag'leri izlemek için kullandığınız sosyal medya uygulaması dışında bir araç kullanın, böylece rakiplerinizin çevrimiçi ortamda ne hakkında konuştuğuna dair bilgi edinebilirsiniz.

· İçeriklerini analiz edin – yayınladıkları içerik türlerini inceleyin (blog gönderileri, gönderiler, IG hikayeleri, reelslar, videolar vb.)


· Veri toplamak ve bunları düzenli olarak güncellemek için rakiplerinizin sosyal medya profillerini içeren bir elektronik tablo oluşturun.


Rakiplerinizi izlemek için hangi araçları kullanmalısınız?


· Piyasada bulunan sosyal medya izleme araçları, rakiplerinizin tüm kanallardaki tüm bahislerini izlemenize olanak tanır.

· Google E-Tablolar veya Microsoft Excel gibi e-tablolar



Mevcut trendlerden yararlanmak ve markanız için daha fazla görünürlük elde etmek için hashtag'leri kullanın. Nişinizle alakalı trend olan hashtag'leri bulun ve bunları gönderilerinizde kullanın.


Trend olan hashtag'leri kullanmak neden önemlidir?


Trend olan hashtag'ler, daha geniş bir kitleye ulaşmanıza ve çevrimiçi ortamda daha görünür olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca katılımı artırabilir ve hesabınızı büyütmenize yardımcı olabilirler.


Trend olan hashtag'ler nasıl bulunur?


Trend olan hashtag'leri bulmanın birkaç farklı yolu vardır. Biri, Instagram veya diğer sosyal medya platformlarındaki arama çubuğunu kullanmaktır. Bir anahtar kelime veya cümle yazın ve şu anda örneğin Instagram'da insanlar tarafından kullanılmakta olan tüm hashtag'leri göreceksiniz.


Trend olan hashtag'leri bulmanın başka bir yolu, bir anahtar kelime veya kelime öbeği girmenize izin veren ve zaman içinde size tüm ilgili hashtag'leri gösteren web sitelerini kontrol etmektir. Şu anda nelerin popüler olduğu hakkında daha genel bilgiler için Twitter trendlerine de göz atabilirsiniz.


Trend olan hashtag'leri bulmak için hangi araçları kullanmalı?


· Kelime veya kelime öbeği girmenize izin veren web siteleri herhangi bir konu için trend olan hashtag'leri bulmanızı sağlar

· Twitter, Instagram ve diğer sosyal medya platformları


Sosyal medya yönetimi kontrol listesi-Anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini izleyin

Anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini izleyin


Zaman içinde nasıl performans gösterdiklerini görebilir ve içerik stratejinizi buna göre ayarlayabilirsiniz.


Anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini izlemek neden önemlidir?


Anahtar kelimelerinizin ve kelime öbeklerinizin performansını takip ettiğinizde, hangilerinin işinize yaradığını ve hangilerinin daha fazla dikkat gerektirdiğini keşfedebilirsiniz. Ayrıca, içerik stratejinizde ince ayar yapmanıza ve pazarlama çabalarınızdan daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olabilir.


Anahtar kelimeler ve kelime öbekleri nasıl izlenir?


Anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini izleyen bir dizi ücretsiz veya düşük maliyetli çevrimiçi araç vardır. Her bir anahtar kelime veya kelime öbeği için arama hacmi ve rekabet eden sayfaların sayısı ve ortalama tıklama başı maliyet gibi veriler sağlarlar.

Daha ayrıntılı veriler istiyorsanız veya birden fazla dilde anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini izlemeniz gerekiyorsa, ücretli bir hizmet düşünebilirsiniz. Bunlar genellikle arama motoru sıralamaları ve trafik hakkında bilgiler dahil olmak üzere daha kapsamlı veriler sunar.


Anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini izlemek için hangi araçları kullanmalı?


· Bu amaçla oluşturulmuş çevrimiçi araçlar, anahtar kelimelerinizin ve kelime öbeklerinizin zaman içindeki performansını izlemenize, ayrıca rekabet düzeylerini ve haftalık arama hacimlerini görmenize olanak tanır.


İstatistiklerine bak


Her hafta, temel ölçümlerinizin ve istatistiklerinizin kapsamlı bir analizini yapmalısınız. Daha sonra, sosyal medya hesaplarınızda çalışan yönleri ve nelerin düzeltilmesi gerektiğini görebilirsiniz.


İstatistiklerinize haftalık olarak bakmak neden önemlidir?


Size performansınızın büyük bir resmini verir ve herhangi bir olumsuz eğilimi kontrolden çıkmadan önce tespit etmenize yardımcı olur. İstatistikleri düzenli olarak analiz etmezseniz normdan herhangi bir sapma fark edemezsiniz.


İstatistiklerinize nasıl bakılır?


Performansınız hakkında ayrıntılı bilgiler sunan birçok farklı araç ve platform vardır. Ancak, hepsi eşit derecede iyi değildi.


İstatistiklerinizi analiz etmenin en iyi yolu, hem geçmiş hem de gerçek zamanlı veriler sunan bir platform kullanmaktır. Böylece, hesaplarınızın zaman içinde nasıl performans gösterdiğini görebilir ve kampanyalarınızın ilerlemesini gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz.


İstatistiklerinize bakmak için hangi araçları kullanmalısınız?


· Google Analytics


Ekibinizle bir toplantı düzenleyin


Haftada bir kez, sosyal medyadaki ilerlemenizi tartışmak için ekibinizle de görüşmelisiniz. Bu, herkesin aynı sayfada kalmasına ve olası sorunları veya iyileştirme alanlarını belirlemesine yardımcı olacaktır.


Haftalık toplantılar yapmak neden önemlidir?


Toplantılar, tüm stratejinin birlikte oluşturulmasını kolaylaştırır. Fikir ve şüphe alışverişinde bulunmanın yanı sıra ilerleme hakkında güncellemeler sağlama zamanı.


Bu tür toplantılar yapıldığında ne tartışılmalı?


· Kampanyalarınızın Genel Ilerlemesi

· Her Bir Kampanyanın Performansı

· Belirli Hedeflerde Ilerleme

· Geçen Hafta Karşılaşılan Sorunlar Ve Zorluklar

· Önümüzdeki Hafta Için Planlar


Toplantıları yürütmek için hangi araçları kullanmalı?


· Toplantıları uzaktan düzenlemek için Google Hangouts veya başka herhangi bir video konferans yazılımı

· Birbiriyle iletişim kurmak için gevşeklik

· Günlük görevleri takip etmek için Asana


Sektördeki etkileyicilerle bağlantı kurun


Etkileyici pazarlama kullanılarak çabalarınız artırılabilir. Ağızdan ağza iletişim ve sosyal kanıt gibi taktiklerin kullanılması, insanların ürünlerinizi satın alma ve/veya hizmetlerinizi kullanma olasılığını artırır.


Neden endüstri etkileyicileriyle bağlantı kurmalısınız?


Takipçilerine erişebilir ve böylece içeriğinizi daha geniş bir kitleye tanıtabilir, markanızı daha görünür ve tanınır hale getirebilirsiniz. Influencerları takip eden insanlar onlara güvenme eğilimindedir, bu nedenle bu tür bağlantıların satışlarınız üzerinde büyük etkisi olabilir.


Endüstri etkileyicileriyle nasıl bağlantı kuruyorsunuz?


Öncelikle onları sosyal medyada bulun ve hesaplarını takip etmeye başlayın. Etkileyici pazarlamanız için en iyi sonuçları elde etmek için markanıza uyduklarından emin olmalısınız ve birlikte gerçekten iyi bir ikili oluşturacaksınız.


Onlarla bağlantı kurduktan sonra işbirliği yapmayı isteyin, beklentiler hakkında konuşun, tüm şartları belirleyin ve iyi iletişim kurun. Kampanyayı tartışın ve yaratıcı özgürlüklerine izin verin. Kitlelerini ve onlara en iyi nasıl ulaşacaklarını bildikleri için çok fazla yönerge empoze etmeyin.


Etkileyenlerle bağlantı kurmak için hangi araçları kullanmalı?


· Sosyal medya aracılığıyla onlara ulaşmak


Müşterilerle etkileşim kurun


Gönderiler, Instagram Hikayeleri veya başka herhangi bir kanal aracılığıyla hedef kitlenize her zaman etkileşim kurma şansı sunmalısınız.


Müşterilerle etkileşim kurmak neden önemlidir?


Sosyal medya katılımını iyileştirerek, markanızın müşterilerinizle olan ilişkisini güçlendirir ve bir topluluk oluşturursunuz. Bu da marka sadakatinde, ağızdan ağza yönlendirmelerde ve satışlarda artışa yol açar.



· Hesaplarınızı düzenli olarak izleyin ve yorumlara zamanında yanıt verin.

· Takipçilerinizin dikkatini çekecek, onlara öğretecek ve onları güldürecek ilginç, ilgi çekici içerikler yayınlayın

· Tartışmalara katılın ve takipçilerden gelen soruları yanıtlayın

· Sektörünüzdeki diğer işletmeleri takip edin ve onlarla bağlantı kurun


Müşterilerin ilgisini çekmek için hangi araçlar kullanılmalı?


· Videolar veya reelslar gibi etkileşim içeriği

· Instagram Stories'de Soru-Cevap oturumları veya anketleri

· Canlı yayın

Haftalık hedefleri kontrol edin


Haftanın sonu mu? Oturun ve başarabildiğiniz görevlerin bir listesini yapın.


Haftalık hedef kontrolü yapmak neden önemlidir?


Kampanyalarınıza odaklanmanıza yardımcı olur ve sorumlu olmanızı sağlar. İlerlemenizi görmek de sizi motive edebilir.


Haftalık hedeflerin kontrol edilmesi nasıl yapılır?


Haftalık hedefler spesifik, ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır. Ayrıca genel stratejinizle de uyumlu olmalıdırlar. En küçük adımlar bile, geçen hafta neler başardığınız ve bir sonraki hafta üzerinde çalışmanız gerekenler hakkında size bir fikir verebilir.


Haftalık hedefleri kontrol etmek için hangi araçları kullanmalı?


· Asana yazılımı, hedefleri izlemek için harika bir araçtır - size görevler oluşturma ve ilerlemelerini izleme yeteneği verir, ayrıca son tarihler atayabilir ve bu görevlerin başarısını ölçebilirsiniz.

Sosyal medya kampanyanızı planlayın


Neyi başarmaya çalıştığınıza dair eksiksiz bir genel bakış elde etmek için kampanyanızı her ay planlamalısınız.


Bir sosyal medya kampanyası planlamak neden önemlidir?


Hedefler belirlemenizi ve başarılarını ölçmenizi sağlar. Bir sosyal medya stratejisi olmadan, neyi ölçeceğinizden veya ilerlemenizi nasıl izleyeceğinizden emin olamayabilirsiniz.


Bir sosyal medya kampanya planına neler dahil edilmelidir?


Bir kampanya planı bir hedef, hedef kitle, bütçe, zaman çizelgesi ve strateji içermelidir. İlk bakışta bu çok iş gibi görünebilir, ancak süreci yönetilebilir adımlara bölmek işinizi kolaylaştıracaktır. Birkaç önemli aşama vardır:


· Kampanya için hedeflerinizi tanımlayın

· Hedef kitlenizi belirleyin

· Onlar için alakalı içerik oluşturmak

· Bir bütçe ve zaman çizelgesi belirleyin

· Hedeflerinize nasıl ulaşacağınıza dair bir strateji geliştirin


Bu adımları tamamladıktan sonra, kampanya planınızı uygulamaya başlayabilirsiniz. Hedefleriniz ve hedef kitleniz değişebileceğinden, gelecek kampanyalarınızı düzenli olarak gözden geçirmenin ve revize etmenin önemli olduğunu unutmayın.


Sosyal medya kampanyalarını planlamak için hangi araçları kullanmalı?


· Sosyal medya yönetim araçları

· Elektronik tablolar

· Sosyal medya kampanya şablonları


Sosyal medya yönetimi kontrol listesi - içerik takvimi

Bir içerik takvimi oluşturun


Bir içerik takvimi, işletmenizin sosyal medya kanallarında hangi içeriği paylaşacağına ve tanıtacağına karar vermesine yardımcı olabilir. Birini yalnızca gönderilerinizi değil, aynı zamanda blog girişlerini, e-posta kampanyalarını ve hatta geleneksel reklamları izlemek için kullanabilirsiniz.


İçerik takvimi oluşturmak neden önemlidir?


İçerikle ilgili tüm fikirlerinizi düzenlemenize ve önceden plan yapmanıza yardımcı olur. Bir içerik planı ayrıca, tüm sosyal medya hesaplarınızın içeriğinin genel pazarlama stratejinizle uyumlu olduğundan emin olmanıza yardımcı olur.


İçerik takvimi nasıl oluşturulur?


Buradaki anahtar, doğru araca sahip olmaktır - tüm süreci yavaşlatmanıza değil, kolaylaştırmanıza yardımcı olacak bir araç bulun.


En iyi çözümlerde, tarihleri ve gönderilerin sıralarını kolayca değiştirmek için toplu planlamaya ve sürükle ve bırak özelliğine erişebileceksiniz.


Aracı seçtikten sonra fikir bulmak için içerik araştırması yapın. Ekibinizi dahil edin ve birlikte bir beyin fırtınası oturumu düzenleyin - fikir alışverişinde bulunmanın ve ilginç kavramlar geliştirmenin en iyi yolu budur.


İçerik takvimi oluşturmak için hangi araçlar kullanılır?


· Uygun araç kullanımı kolaydır ve iş akışını gerçekten hızlandırabilir.

Ücretsiz içerik takvimini buradan indirebilirsiniz.


Sosyal medya reklam stratejinizi güncelleyin


Ücretli reklam, gönderilerinizi daha önce görmemiş olabilecek kitleleri hedeflemenizi sağlayarak marka bilinirliğini artırır. Bunun yanı sıra, ücretli sosyal ağlar, örneğin web sitenize ek trafik çekmenin harika bir yoludur. Yine de etkili olabilmesi için reklam stratejilerinin düzenli olarak güncellenmesi gerekir.


Sosyal medya reklam stratejinizi güncellemek neden önemlidir?


Neyin işe yarayıp yaramadığını belirlemek deneme yanılma gerektirdiğinden, hemen etkisini gösterecek bir reklam oluşturmak neredeyse imkansızdır. Reklamlarınız için mükemmel olanı bulmadan önce birkaç ayarı denemeniz gerekecek, bu nedenle birçok yaklaşım yapmak ve bunları düzenli olarak değiştirmek zaman alır, ancak başarı için gereklidir.


Sosyal medya reklam stratejinizi nasıl güncellersiniz?


Güncellenen sosyal medya reklam stratejiniz, doğru kitleyi hedeflemek, doğru kanalları seçmek ve kampanyalarınızın sonuçlarını ölçmek için bir plan içermelidir.


· Farklı türde reklamlar kullanın (videolar, döngüler vb.)

· Belirli bir kitleyi hedefleyin (örneğin, konuma dayalı hedefleme, ilgi alanına dayalı hedefleme.)

· Doğru kanalları seçin (örneğin Facebook vs. LinkedIn)

· Kampanyalarınızın sonuçlarını ölçün (gösterimler, tıklamalar ve dönüşümler gibi metriklerle)


Reklam stratejinizi güncellemek için hangi araçları kullanmalısınız?


· Facebook Reklam Yöneticisi – reklamlar oluşturun ve izleyin, belirli kitleleri hedefleyin ve kampanyalarınızın sonuçlarını ölçün

· Google Reklamları


2023'de uygulanacak z kusağı pazarlama stratejileri başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


Sosyal medya denetimi gerçekleştirin


Aylık görevlerinizin bir parçası olarak, ilerlemenizi izlemek ve iyileştirme alanlarını belirlemek için kapsamlı bir sosyal medya denetimi de yapmalısınız.


Aylık denetim yapmak neden önemlidir?


Sosyal medya stratejinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemenizi sağlar. Düzenlilik, kesirleri büyümeden önce tespit etmenizi kolaylaştıracaktır.


Ne kadar iyi yaptığınızı, nelerin değiştirilmesi gerektiğini ve hangi önceliklerin ilerlemesi gerektiğini görmek için bir denetim kullanabilirsiniz. Sosyal medyayı kullanmaya ne kadar hazır olduğunuzu da görebilirsiniz.


Sosyal medya denetimi nasıl yapılır?


Ne kadar iyi yaptığınızı ölçmek için mevcut ölçümlerinizi geçmiş performansla karşılaştırın. Gönderilerinizden veya kampanyalarınızdan herhangi biri diğerlerinden daha iyi performans gösteriyor mu ve eğer öyleyse, bunların farkı nedir?


Hesaplarınızın genel pazarlama stratejinizle uyumlu olmadığını fark edebilirsiniz. Ayrıca, doğru kitleyi hedeflemiyor olabilirsiniz veya içeriğiniz onlarda yankı uyandırmıyor olabilir.


İzlemeniz gereken temel ölçütlerden bazıları nelerdir?


· Hedef oranı

· Gösterimler ve erişim

· Paylaşım

· Takipçi etkileşimi

· Ağızdan ağıza reklam

· Dönüşüm oranı

· Yorum oranı


Sosyal medya denetimi yapmak için hangi araçları kullanmalı?


· Hesaplarınızın performansını izlemenize ve iyileştirilmesi gereken alanları belirlemenize olanak tanıyan uygun bir web sitesi seçilmelidir.

· Bir sosyal medya denetim şablonu, her ay denetim gerçekleştirmenizi kolaylaştırır; Google E-Tablolar veya Excel gibi e-tablolar


Gelecekteki hedeflerinizi belirleyin


Bir denetimi tamamladıktan sonra, gelecek hedeflerinizi belirleme zamanı.


Hedef belirlemek neden önemlidir?


Çevrimiçi varlığınızı geliştirmek ve başarılı bir sosyal medya stratejisi oluşturmak söz konusu olduğunda hangi yöne gideceğinizi bilmek için.


Hedef belirleme sürecine neler dahil edilmelidir?


Süreç, SMART hedefleri (spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı) belirlemeyi ve başarılarını ölçmek için temel performans göstergelerini (KPI) belirlemeyi içermelidir.

Neyin iyileştirilmesi veya değiştirilmesi gerektiğini bilmek için hedeflerinizin ilerleyişini düzenli olarak kontrol edin ve küçük adımlar atarak ekibinizi motive edin.


Sosyal medya hedeflerini izlemek için hangi araçları kullanmalı?


· Asana, görevleri atamak ve hedefleri izlemek için harika bir araçtır


Gerekli iyileştirmeleri yapın


Çevrimiçi varlığınızı ve işinizi büyütmek sürekli iyileştirme gerektirir, bu nedenle her gün daha iyi olun.


İyileştirme yapmak neden önemlidir?


Sosyal medya yönetiminizde iyileştirmeler yapmak önemlidir çünkü yeni zirvelere ulaşmanıza ve başarıya ulaşmanıza yardımcı olur. Stratejinizi, farklı platformları nasıl kullandığınızı ve ürettiğiniz içeriği geliştirebilirsiniz. Bu değişiklikleri yaparak hedef kitlenizle daha iyi bağ kurabilir ve kalıcı bir izlenim yaratabilirsiniz.


Sosyal medyanızı geliştirmenin üstesinden nasıl gelinir?


Trendlere dikkat edin ve insanların sosyal medyada neler yaptığını görün.


İyileştirmeler yapmak için hangi araçları kullanmalı?


Değişikliklerin nerede yapılması gerektiğine bağlıdır. Ancak, aşağıdaki araçlar yardımcı olabilir:


· Mesajları yönetmek, yorumları yanıtlamak ve birden çok hesabı izlemek için uygun bir yardım masası yazılımı

· Bir içerik takvimi için bir sosyal medya yönetim aracı

· İçerik oluşturmak için Canva

· Tüm reklamları yönetmek için Google Ads ve Facebook Reklam Yöneticisi



Hesaplarınızı daha etkili bir şekilde yönetmek için sosyal medya ipuçları


Hesaplarınızı daha etkili bir şekilde yönetmek için sosyal medya ipuçları


  • İş akışınızı kolaylaştıran araçları kullanın

Size gerçekten yardımcı olabilecek pek çok harika araç listeledik ve kesinlikle denemelisiniz.

Birçok işletme büyük bir hata yapıyor – iyi araçlara yatırım yapmıyorlar çünkü bu şekilde paradan tasarruf edeceklerini düşünüyorlar. Hiçbir şey gerçeklerden bu kadar uzak olamaz çünkü çalışanlarınız işlerini kolaylaştıracak araçlara sahip olduklarında çok daha üretken olabilirler.

  • Bir sohbet robotu kurun

Tepki süresini hızlandırmanın başka bir yolu da bir chatbot kurmaktır. Facebook Messenger ve WhatsApp, aylık bir milyardan fazla aktif kullanıcısı olan sohbet botları için en popüler iki platformdur. Chatbot'ların harika yanı, ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında bilgi sağlamak ve sık sorulan soruları yanıtlamak gibi bazı müşteri hizmetleri görevlerinizi otomatikleştirmenize yardımcı olabilmeleridir . Bu, yalnızca yanıt süresini hızlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda müşteri hizmetleri temsilcilerinizden bazılarının daha karmaşık görevlere odaklanması için zaman kazandıracaktır.

  • Sonradan planlama için araçları kullanın

Bir gönderi planlama aracı, sosyal medya hesaplarınızı yönetmek için çok yardımcı olabilir. Gönderilerinizi seçilen tüm platformlar veya bazı platformlar için önceden planlamanıza olanak tanır; bu, düzenli olarak içerik yayınlamak istiyorsanız ancak bunu manuel olarak yapacak vaktiniz yoksa çok uygundur.

  • Akıllı otomasyon kullanın

Akıllı otomasyon, zamandan tasarruf etmenin, güçlüklerden kaçınmanın ve performansınızı artırmanın harika bir yoludur. Bu şekilde, aynı soruları tekrar tekrar yanıtlamak gibi kolayca otomatikleştirilebilen görevlere zaman harcamak zorunda kalmazsınız.

  • Fazla gönderi yapmaktan kaçının

Sosyal medyayı yönetmek söz konusu olduğunda, çok fazla yayınlama tuzağına düşmek kolaydır. Fazla gönderi yapmaktan kaçınmak çok önemlidir çünkü bu, markanız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.


Fazla gönderme nedir? Bu, kullandığınız sosyal medya platformuna ve hedef kitlenize bağlıdır.


Örneğin, Twitter'da günde üç defadan fazla gönderi paylaşmak, gereğinden fazla gönderi yapmak olarak kabul edilebilirken, Instagram Stories'de günde altı kez gönderi paylaşmak gayet iyi olabilir. Ne sıklıkta gönderi paylaşmanız gerektiğini anlamanın en iyi yolu, araştırma yapmak ve sizin için neyin işe yaradığını görmektir.

  • Yanıtları uyandır

Sosyal medyanın amaçlarından biri, takipçilerinizden tepkiler almak ve topluluk yönetiminden faydalanmaktır. Etkileyici içerik oluşturun ve takipçilerinizi gönderilerinize yanıt vermeye teşvik etmek için harekete geçirici mesaj düğmeleri ekleyin.


Sosyal medya söz konusu olduğunda, markanızın etrafında bir topluluk oluşturmak gerçekten önemlidir. İyi bir örnek, inanılmaz derecede ilgili topluluklar oluşturan tematik gruplardır.


İşletmeniz için doğru sosyal medya platformunu seçmek başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


Sosyal medya yönetimi kontrol listesinin özeti

Günlük bazda

  • Tüm sosyal medya profillerinizi kontrol edin

  • Herhangi bir yorumu yanıtlayın

  • Gönderileri planla

  • Bahsetmelerinizi izleyin

  • Tüm mesajlarınıza yanıt verin

  • Rakiplerinizi izleyin

  • Trend olan hashtag'leri keşfedin

Haftalık olarak

  • Anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini izleyin

  • İstatistiklerinize bakın

  • Ekibinizle bir toplantı düzenleyin

  • Sektördeki etkileyicilerle bağlantı kurun

  • Müşterilerle etkileşim kurun

  • Haftalık hedefleri kontrol edin

Aylık olarak

  • Sosyal medya kampanyanızı planlayın

  • Bir içerik takvimi oluşturun

  • Sosyal medya reklam stratejinizi güncelleyin

  • Sosyal medya denetimi gerçekleştirin

  • Gelecekteki hedeflerinizi belirleyin

  • Gerekli iyileştirmeleri yapın

Hesaplarınızı daha etkili bir şekilde yönetmek için sosyal medya ipuçları

  • İş akışınızı kolaylaştıran araçları kullanın

  • Bir sohbet robotu kurun

  • Sonradan planlama için araçları kullanın

  • Akıllı otomasyon kullanın

  • Fazla gönderi yapmaktan kaçının

  • Yorumlara yanıt vermeyi gözardı etmeyin



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page