top of page

Moda için sosyal medyadan en iyi şekilde nasıl yararlanılır?

Güncelleme tarihi: 21 Haz 2023

Sosyal ağlar moda markaları için önemli bir kanal haline geldi. Marka bilinirliğini, artırır ve dolayısıyla satışları doğrudan etkiler. Ancak, içeriğimizin mükemmel olmasını ve belirlenen iş hedeflerimize ulaşmasını sağlamak için hangi faktörleri aklımızda tutmalıyız? Bu makalede tüm ipuçlarını bulacaksın.


Başlamadan önce, işte bir soru: Bir markanın ürününü veya hizmetini satın almaya karar vermeden önce o markanın sosyal medyasına kaç kez baktın?


Cevap muhtemelen kuşağına göre değişir, ancak bunun giderek yaygınlaşan bir alışkanlık olduğunu inkar edemeyiz. Hatta birçok marka sosyal medya aracılığıyla keşfediliyor!


Moda ve perakende sektöründe sosyal ağların nasıl güçlendirileceğini bilmek, rekabetin çok olduğu bir sektör olduğu ve sosyal medyada öne çıkmanın bazen zor olduğu düşünüldüğünde, bu iş göründüğünden daha karmaşıktır. Sıklıkla, çok çaba gösterilmesine rağmen istenen sonuçlara ulaşılamamaktadır; hedef kitleye ulaşılamıyor veya düşük katılım var (ki bu, hedef kitlenle gerçekten bağlantı kurup kurmadığını anlarken ölçülecek en önemli faktörlerden biridir).


Moda sosyal medyası için akılda tutulması gereken faktörler


Bir moda markası için sosyal medya stratejisi iyi tanımlanmış, yapılandırılmış ve bir satış planının yanı sıra bir iş planına dayalı olmalıdır. Her iki durumda da, aşağıda ana hatlarıyla açıklayacağımız üç nokta çok açık olmalıdır:


· Kimi hedefliyorsun ( Alıcı Kişi )?: Hangi sosyal ağda olduklarını, satın alma davranışlarını ve ne tür içerik tükettiklerini analiz etmelisin.


· İş hedeflerin neler?: Markanın nerede olduğunu akılda tutmak önemlidir. Sıfırdan başlamak ve zaten bir marka bilinirliğine sahip olmak çok farklıdır.


· Moda markan için içeriği nasıl planlayacaksın ?: Rekabetin ne yaptığını görmeye başlamadan önce ölçütler belirlemelisin ve ilham kaynağı olabilecek fikirler ve referanslar toplamak iyi fikirdir.


Yüksek rekabet ve sosyal ağlarda gördüğümüz moda markalarının miktarı nedeniyle, aşağıdakileri aklımızda tutmalıyız: İçerik planının işe yaramasını istiyorsan, farklı olmalı ve değer sağlamalısın. Aksi taktirde, takipçi sayını artırmak ve zaman içinde etkileşimi sürdürmek çok zordur.


Aslında, birçok marka önce insanların paylaşmaktan hoşlandığı ve organik olarak hızlı bir şekilde büyümelerini sağlayan çok çekici içeriğe sahip bir profil oluşturur; daha sonra kendi ürün gruplarını piyasaya sürerler. Bu stratejiyi kendi markasını yaratan influencerlarda da görebiliriz; alaka düzeyi ve yüksek sayıda takipçisi olan sayfalar kendi kendini tanıtma işlevi görür.

Moda endüstrisinde etkili bir sosyal medya stratejisi oluşturmanın 4 anahtarı



Her şeyden önce, ürün stratejini tanımlaman önemlidir. Ne sunduğunu, özellikle öne çıkarmak istediğin bir ürünün varsa ve içeriğini satın almaya nasıl teşvik edeceğini açıkça belirtmelisin. Web sitenin trafiğini sosyal medya üzerinden izlemek de önemlidir.


Ürününü/hizmetini iyi incelemelisin; rakiplerinin sosyal ağlarda nasıl iletişim kurdukları hakkında bilgi edinmelisin. Potansiyel müşterine göre doğru tonu aramalısın (sıradan, arkadaş canlısı, profesyonel, kurumsal, bilgilendirici, vs.).


Her şeyin tutarlı bir şekilde iletilmesi için net bir değer teklifine ve marka yönergelerine sahip olmak çok önemlidir. Görsellik, ekstra yaratıcılık, perakende ve moda endüstrisini öne çıkarmada en büyük rolü oynayan unsurlardır. Daha fazla marka, bir ürünü tanımlamanın ötesine geçen duygu, ilham veya motivasyon ileten metinler yazarak kullanıcılarıyla daha fazla bağlantı kurmaya çalışıyor.


Özetlemek gerekirse: Sürekli bildirimlerle dolu bir sanal dünyada başarıyı belirleyen şey yaratıcılıktır.


Bir işletme profili oluştururken tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmak zorunludur. Biyografi bölümü içerik açısından organize olmalı, okunması kolay olmalı ve gereksiz bilgilerle doldurulmamalıdır.


2. Sosyal medya aracılığıyla moda satışlarını artır


Sosyal medyada nasıl iletişim kuracağına karar verdikten sonra sıradaki soru şudur: Sayfa ziyaretlerini nasıl stışa dönüştüreceğim? İşte 3 temel anahtar:


· Sosyal medya reklamları: Soru şu ki, sosyal medya reklamları moda markaları için gerçekten etkili mi? Cevap evet, ama onları stratejik olarak planlamalıyız. Bu sektörde yeniden pazarlama , satın alma kararını pekiştirdiği ve müşterilere sitede gördükleri ürünleri hatırlattığı için oldukça etkilidir.


· İşbirlikleri ve etkileyici pazarlama: Moda markaları, özel teklifler, çekilişler veya indirimler gibi stratejilerle etkileyici pazarlama yapıyor. Trend, nişe ve özel içerikli ürüne göre (örneğin ayakkabı markaları gibi) mikro etkileyicileri (influencer) kullanmaktır .


· Önce mobil: sosyal medya kullanımının çoğunluğu telefonlardan; moda web sayfanı tasarlarken, satın almayı teşvik etmek için web dostu bir tasarım eklemelisin.

3. Günlük topluluk yönetimi


Yalnızca içerik oluşturmak yeterli değildir; yorumlarına ve mesajlarına yanıt vererek, gönderileri beğenerek ve diğer hesaplarla etkileşim kurarak kullanıcı etkileşimini teşvik etmelisin. Özetlemek gerekirse: kendi profilinin ötesinde görünür olmalısın. Yanıtların ne kadar düşünülmüş ve yaratıcı olursa, o kadar fazla etkileşime sahip olursun.


Kullanıcılarının bıraktığı yorumlara dikkat etmek önemlidir. Herhangi bir çevrimiçi itibar kriziyle karşı karşıya kaldığında, bu tür sorunları çözmenize yardımcı olacak bir yanıt protokolün olduğundan emin olmalısın.


Bundan sonra, yanıt sürelerini yeterince koordine etmeye odaklanabilirsin, bu da kullanıcı ihtiyaçlarıyla ilgilenmek ve onların şüphelerini veya önerilerini mümkün olan en kısa sürede çözmeye çalışmak anlamına gelir.

4. İçerik kraldır


Çok çalışmalı ve hepsinden önemlisi ekibinle birlikte çalışmalısın. Hayal gücünü ve bilgeliğini serbest bırak (eğer kullanıcıların dikkatini çekmek istiyorsan).


Kolayca “çekici” görseller, değer ve eğlence sağlayan videolar oluşturabilirsin ve markanızın değerlerini aktaran içerikler sunabilirsin.


Ayrıca ürünlerin, hizmetlerin veya diğer konular hakkında yayınlayacağın içeriği özetleyen infografikler oluşturabilirsin.


Her şeyin markanla uyumlu olduğundan emin olmalısın. Markan ile kullanıcı arasında, içeriğini okumasını ve yeni satışlar oluşturmasını sağlayan bir bağlantı oluşturarak (bazen ve gerekirse) mizah kullanabilirsin.


Örneğin, Instagram çok şey sunar: etiketler, hikayeler, anketler, standart gönderiler, carouseller, kılavuzlar ve daha fazlası. Hedef kitlen bu ağdaysa, denemeyi iki kez düşünme! Kullanıcılar bu tür etkileşimleri sever.


Editoryal takvimini planlamaya gelince , kullanıcıları web sayfasına getiren veya onları ziyaret etmeye teşvik eden gönderileri eklemeyi unutmamalısın.

Moda endüstrisini etkileyen sosyal ağlar


Daha önce de belirttiğimiz gibi ilk adım, hedef kitlemizin hangi sosyal ağda olduğunu ve hangi sosyal ağda yer almamız gerektiğini analiz etmektir. Aynı mesajı tüm ağlarda başlatmanın etkili olmadığını akılda tutmak önemlidir; bunun yerine, iletişim kurduğumuz sosyal ağa göre hem çok kanallı hem de kişiselleştirilmiş bir strateji planlamalıyız:


· Instagram: Görsel içeriği tanıtmak ve etkileşimi teşvik etmek için uygulamanın farklı araçlarını kullanabilirsin. Kullanıcının dikkatini çeken göz alıcı metin başlıkları oluşturmalısın; aksi takdirde gönderi fazlalığından dolayı öne çıkamazlar. Instagram Shopping'i, moda alışverişi sevenler için ve satışları teşvik etme işlevi için İnstagram işletme sayfanda kullanman çok önemlidir.


· TikTok: Daha fazla marka genişlemek için bu sosyal ağı kullanıyor. Koleksiyonların oluşturulmasını ve yaratıcı sürecini göstermek özellikle ilginçtir; Yine de; TikTok'ta içerik oluşturmanın standart bir yayından daha pahalı olduğunu, ancak daha yaratıcı bir dokunuş sağladığını ve özellikle Millenyum ve Z kuşağı ile bağlantı kurmak için kullanışlı olduğunu unutmamalıyız.


· LinkedIn: Bu ağ daha çok marka değerleri ve sürdürülebilirlik, eşitlik ve daha fazlası gibi konularla ilgili içerik sunmaya yöneliktir. Çalışanları değer teklifinin ana direği olarak vurgulamak da yararlıdır.


· Pinterest: Daha ilham verici yönünüzü ortaya çıkarmak ve marka felsefesini genişletmek için idealdir. Her gönderiye bir bağlantı yerleştirebilirsin.


· Twitter: Etkileşim, tartışma yaratmak ve kullanıcıları markanın en son güncellemeleri hakkında bilgilendirmek için iyi bir seçenek.


· Facebook: Instagram'ın patlaması ile Facebook biraz geride kaldı, ancak yine de daha olgun bir kitleye ulaşmak için etkili bir ağ. Satın alımları artırmak için Facebook Marketplace'i önemli bir araç olarak kullanabilirsin.



Moda için sosyal medyadan en iyi şekilde nasıl yararlanılır?-Sosyal ağlar moda markaları için önemli bir kanal haline geldi. Marka bilinirliğini, artırır ve dolayısıyla satışları doğrudan etkiler. Ancak, içeriğimizin mükemmel olmasını ve belirlenen iş hedeflerimize ulaşmasını sağlamak için hangi faktörleri aklımızda tutmalıyız? Bu makalede tüm ipuçlarını bulacaksın.
Moda için sosyal medyadan en iyi şekilde nasıl yararlanılır?




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page