top of page
Yazarın fotoğrafıGülay Gök

Marka Bilinirliği

Güncelleme tarihi: 20 Haz 2023

Marka Bilinirliği Nedir?


Marka Farkındalığı ya da Marka Bilinirliği bir ürünün tüketici tarafından adıyla tanınmasını ifade eden bir pazarlama terimidir. Marka farkındalığı yaratmak, yeni bir ürünü tanıtmanın veya eski bir markayı canlandırmanın önemli bir adımıdır. İdeal olarak, marka bilinilirliği, ürünü rakiplerinden ayıran nitelikleri içerebilir.


  • marka bilinilirliği,, tüketicilerin belirli bir ürün veya hizmete aşinalığı anlamına gelir.

  • Bir marka bilinirliği kampanyası, halkı yeni veya revize edilmiş bir ürünle tanıştırmayı ve onu rakiplerinden farklılaştırmayı amaçlar.

  • Sosyal medya, marka bilinirliği pazarlamasında önemli bir yeni araç haline gelmiş durumdadır.

Alkolsüz içecek endüstrisini düşünün. Pek çok meşrubat ambalajından çıkarıldığında ayırt edilemez. Sektörün devleri Coca-Cola ve Pepsi, markalarını tüketicilerin ulaştığı marka haline getirmek için marka bilinirliğine güvenmektedir. Bu şirketler yıllar boyunca tüketiciler arasında marka bilinirliğini artırmak ve doğrudan daha yüksek satışlara ulaşmak için çeşitli reklam ve pazarlama stratejilerini kullandılar.


Marka Bilinirliği Oluşturmanın Yolları


Basılı medya eskisi kadar güç değil, ama hala gazete ve dergi okuyan tüketiciler var. Bir gazetenin uygun bölümünde veya özel yayınlarda hedeflenen konumlar gibi stratejik olarak yerleştirilen reklamlar, izleyicinin dikkatini çekebilir ve marka bilinilirliği yaratabilir.


Mağaza içi gibi fiziksel mekanlarda yapılan reklamlar da marka bilinirliği yaratmak için kullanılmaktadır. Anlık satın alma ürünleri, mağaza içi dağıtım ve reklam için çok uygundur. Yeni bir şeker çubuğu pazarlayan bir şirket, marka bilinirliği yaratmak için ürünü satış noktasında (kasada) dağıtabilir.


Etkinlik sponsorluğu, marka bilinirliği yaratmanın bir başka etkili yoludur. Hayır etkinlikleri, spor etkinlikleri ve bağış toplama etkinlikleri, bir şirketin adının ve logosunun belirgin bir şekilde görünmesini sağlar.


Örneğin, bir sağlık sigortası şirketi, bir hayır maratonunda ücretsiz şirket markalı sağlık paketleri dağıtabilir. Bu, markayı bir iyi niyet eylemi ve topluluk hissi ile ilişkilendirir. Markanın bilinirliği artar ve imajı parlar.


2020 itibariyle, İnternet kullanıcıları günde yaklaşık 38 dakika Facebook'ta, 26 dakika Snapchat'te ve 27 dakika Instagram'da vakit geçiriyor.


Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, şirketler artık bu platformlarda marka bilinirliğini artırmak için büyük miktarda enerji harcıyor. Bu, tüketicilerin beğendikleri ve kullandıkları ürün ve hizmetler hakkında tartışmaları kendilerinin oluşturduğu yeni tanıtım biçimlerine yol açtı. Facebook ve Instagram'daki hedefli reklamlar, özellikle Millennial ve Z Kuşağı izleyicileri arasında kullanılan marka bilinirliği taktiklerinin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.


Kaçınılmaz olarak, tüketiciler de olumsuz deneyimlerini paylaşıyor ve pazarlamacılar bu gerçeğe uyum sağlıyor. Bir şirketin olumsuz eleştirilere yanıt vermesi ve müşterinin sorununa gerçek zamanlı olarak bir çözüm sunması çok önemli hale geldi.


Ancak tüketiciler sosyal medya gönderilerini ve güncellemelerini görüntüledikçe ve bunlarla etkileşime girdikçe marka bilinirliği artacaktır. Marka bilinirliğinin verimli olması için tüketicilerin şirketin web sitesine sosyal medya platformundan sorunsuz bir şekilde bağlanabilmesi de önemli bir faktördür.



Marka Bilinirliği Nedir? Marka Bilinirliği Oluşturmanın Yolları
Marka Bilinirliği

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page