top of page

Instagram Shadowban

Instagram Shadowban


Kötü şöhretli shadowban ve gerçekten var olup olmadığı hakkında bildiğimiz her şeyi paylaşıyoruz.


Yıllar boyunca, bir dizi kullanıcı gizemli bir Instagram Shadowban (gölge yasağı) a ve bunun etkileşimleri ve erişimleri üzerindeki etkisine dikkat çekti.


Instagram tarafından henüz teyit edilmemiş olsa da, Instagram shadowban'a, buna neden olduğu iddia edilenlere ve bunun olmasını nasıl önleyebileceğinize odaklanıyoruz.

Instagram tarafından henüz teyit edilmemiş olsa da, Instagram shadowban'a, buna neden olduğu iddia edilenlere ve bunun olmasını nasıl önleyebileceğinize odaklanıyoruz.


Instagram Shadowban Nedir?


“Shadowban” resmi bir Instagram terimi değildir, ancak Instagram'ın uygulamadaki hesapları öncelik sırasını düşürme gücüne sahip olduğunu biliyoruz. Gönderiler, genellikle kullanıcının haberi olmadan gizlenebilir veya kısıtlanabilir.


Bu, içeriğinizi (veya hesabınızı) hashtag'ler ve Keşfet sayfası aracılığıyla keşfedilemez hale getirebilir. Ve bazı durumlarda içerik tamamen kaldırılabilir.


Shadowban almak erişimi azaltabilir, gönderilerinizi kimlerin görebileceğini sınırlayabilir ve etkileşimi ciddi şekilde etkileyebilir.


Instagram shadowban'ı çevreleyen bu kadar çok belirsizlik nedeniyle, topluluklarını büyütmeye ve yeni kitlelere ulaşmaya çalışan içerik oluşturucular ve işletme sahipleri için sinir bozucu olabilir.


Peki Instagram ne diyor?


2018'de Instagram ekibi, “Shadowbanning gerçek bir şey değil” iddiasında bulundu ve çok fazla hashtag göndermek veya başka eylemlerde bulunmak için insanların içeriğini gizlemediklerini belirtti.


Özetle, shadow ban, Instagram Genel Merkezi'nde resmi bir terim olmayabilir, ancak "uygunsuz" olarak kabul edilebilecek içeriği kısıtlamak için yürürlükte olan önlemler vardır .

Ancak bir yıl sonra Instagram , "uluslararası topluluğumuz için uygunsuz" olarak sınıflandırılan gönderilerin Instagram Keşfet Sayfasında öne çıkmayacağını kabul etti - Instagram'ın Topluluk Kuralları dahilinde olsalar bile:


Özetle, shadow ban, Instagram Genel Merkezi'nde resmi bir terim olmayabilir, ancak "uygunsuz" olarak kabul edilebilecek içeriği kısıtlamak için yürürlükte olan önlemler vardır .


Her gün Instagram'da paylaşılan 95 milyondan fazla fotoğraf ve videoyla, uygulamanın denetleme süreci büyük ölçüde otomatikleştirilmiştir.


Ancak bu süreç kusurlu olabilir.


2020'de Instagram'dan Adam Mosseri , platformda Siyah seslerin susturulduğuna dair endişelere yanıt olarak shadowban'ı ele aldı.


Instagram'ın herkesin kendini özgürce ifade edebileceği bir yer olmasını sağlamak amacıyla Mosseri, kullanıcıların deneyimlerini iyileştirmek için attıkları adımları paylaştı:


  • Keşfet ve Hashtag sayfalarında içeriğin nasıl filtrelendiğini gözden geçirmek

  • Algoritmik önyargı ve bunun Instagram ürünlerini nasıl etkileyebileceği konusunda daha derine inmek

  • Platformda kaçınılması gereken içerik türü hakkında daha fazla bilgi yayınlamak


2021'in başlarında Mosseri , "İçeriği neden kaldırdığımızda kaldırdığımızı, neyin tavsiye edilip neyin önerilmediğini ve Instagram'ın daha geniş anlamda nasıl çalıştığını açıklamak için her zaman yeterince şey yapmadık" diye yazmıştı.


Daha iyi uygulama içi bildirimler geliştirdiklerini, böylece kullanıcıların bir yayının Öneri Yönergelerine aykırı olduğunu bilmelerini sağladığını söyledi.


Ve onların sözlerine uyarak, Instagram şimdi "Hesap Durumu" aracını yayınladı:


Bununla birlikte, kullanıcılar artık gönderilerinin kaldırılıp kaldırılmadığını görebilecek, Instagram'ın kararına katılmazlarsa işaretleyebilecek ve bundan sonra ne yapacaklarını öğrenebilecekler.


Instagram şimdi "Hesap Durumu" aracını yayınladı:  Bununla birlikte, kullanıcılar artık gönderilerinin kaldırılıp kaldırılmadığını görebilecek, Instagram'ın kararına katılmazlarsa işaretleyebilecek ve bundan sonra ne yapacaklarını öğrenebilecekler.

Durumunuzu kontrol etmek için Ayarlar'a gidin, Hesap'a dokunun ve ardından Hesap Durumu'na basın:


Kısacası? Instagram shadowban - ne kadar etiketlenmiş olursa olsun - kalıcıdır.


"Hesap Durumu" aracı doğru yönde atılmış bir adım olsa da, denetimler geliştikçe şeffaflığın devam etmesini umuyoruz

.

Instagram Shadowban'a Ne Sebep Oluyor? (+Nasıl Kaçınırsınız?)


Instagram'ın platformda hangi içeriğin kısıtlanacağını (veya “shadow-banı”) nasıl belirlediği tam olarak belli değil.


Ancak, bu beş eylemin cezalandırılma olasılığınızı önemli ölçüde artırdığı söyleniyor:


  • Instagram'ın Topluluk Kurallarını ihlal etmek veya uygunsuz içerik yayınlamak. Buna şiddet, müstehcen içerik ve yanlış bilgi içeren gönderiler dahildir.

  • Beğeniler veya yorumlar için ödeme yapmak, takipçileri artırmak için botları kullanmak ve etkileşim bölmelerine katılmak gibi sahte etkileşimler.


Örneğin, tek bir gönderide 30'dan fazla hashtag kullanarak spam içerikli etkinlik. Bazı kullanıcılar ayrıca çok fazla gönderiye yorum yaptıkları veya bir saat içinde çok fazla kişiyi takip ettikleri için shadow ban aldıklarını iddia ettiler.


Yasaklanan hashtag'leri kullanma. Instagram resmi bir liste yayınlamamış olsa da , kaçınılması gereken belirli hashtag'ler var.


Ani bir aktivite artışı alan bir hashtag kullanmak. Bu, kullanıcıların "BlackLivesMatter" hakkında bilgi paylaştığı Haziran 2020'de meydana geldi. Instagram'ın İletişim ekibi bunun bir hata olduğunu iddia etti - teknolojileri, etkinlik telaşını spam olarak algıladı.


Instagram Shadowban Nasıl Önlenir?


Instagram stratejisti Alex Tooby , yukarıdaki noktaları dikkate almanın yanı sıra, birçok paket servis içeren shadowban hakkında kullanışlı bir rehber yayınladı .


İşte akılda tutulması gereken dört ipucu:


  • Bot benzeri yazılımlar gibi Instagram'ın Hizmet Koşullarını ihlal eden yazılımlar kullanmayın.

  • Yasaklanmış veya bozuk hashtag'ler kullanmayın.

  • Instagram etkinliğinde büyük dalgalanmalardan kaçının. Instagram, botları çökertmek için kullanıcı etkinliğine sınırlamalar getirir. Aniden 50 hesabı takip etmeniz veya çok fazla gönderiyi beğenmeniz “bot aktivitesi” olarak yorumlanabilir.

  • Aynı yorumu veya DM'yi kopyalayıp yapıştırmak ve hesapları takip etmek ve takip etmekten vazgeçmek gibi spam benzeri etkinliklerden kaçının.


Instagram Shadowban Eleştirileri


Birçok kullanıcı, Instagram'ın algoritmik önyargısı ve "uygunsuz içerik" tanımıyla ilgili tutarsızlığı hakkında konuştu.


"IWantToSeeNyome" kampanyası, model Nyome Nicholas-Williams , fotoğrafçı Alex Cameron ve aktivist Gina Martin tarafından, Nyome'un yarı çıplak bir görüntüsünün defalarca kaldırılmasından sonra oluşturuldu.


Kampanyanın amacı? Instagram'ın çıplaklık politikasıyla ilgili çifte standarda dikkat çekmek.


Instagram Shadowban Eleştirileri  Birçok kullanıcı, Instagram'ın algoritmik önyargısı ve "uygunsuz içerik" tanımıyla ilgili tutarsızlığı hakkında konuştu.

Nyome'un bir gönderide belirttiği gibi , "İnce beyaz bedenler, bu platformda her zaman çıplak oldukları ve formlarını takdir ettikleri için övülüyor ve görüntüleri asla kaldırılmıyor."


Hareket büyüdükçe Instagram ekibi yanıt verdi ve 28 Ekim 2020'de çıplaklık politikalarını resmi olarak güncelledi.


Başka bir örnekte, Yerli aktivistler ve içerik oluşturucular, MMIWG (Kayıp ve Öldürülen Yerli Kadınlar ve Kızlar) hakkındaki eğitici gönderilerinin takipçilerinin Instagram Hikayelerinden kaybolduğunu fark ettiler:


Yazar Emily Laurent Henderson, CBC'ye şunları söyledi : "Yalnızca Yerli Kadınlar Günü gönderilerinin kaybolması ve öldürülmesi çok şüpheli."


Instagram'ın İletişim ekibi özür diledi ve bunun "belirli bir konuyla ilgili olmayan yaygın küresel bir teknik sorun" olduğunu söyledi.


Adam Mosseri de hata için özür dileyerek tweet attı:


Instagram'ın Shadowban’ını çevreleyen konuşmalar arttıkça, "Hesap Durumu" gibi daha fazla araca olan ihtiyaç tüm zamanların en yüksek seviyesinde.


Instagram Shadowban Nasıl Kaldırılır?


Yani, Instagram'da shadow banlı olduğunuzu düşünüyorsunuz – tüm kurallara uydunuz, ancak gönderileriniz hala kullanıcılara ulaşmıyor ve katılımınız azalıyor.


Ne yapabilirsin? Alex Tooby şunları öneriyor:


  • Shadowban'ınızı Instagram'a Bildirin

  • Autobot Kullanan Uygulamaları Kaldırın

  • Hashtag'lerinizi İnceleyin

  • Instagram'a Bir Mola Verin

  • Shadowban'ınızı Instagram'a Bildirin


Shadowban'ınızı bildirmenin iki yolu vardır:


Yeni "Hesap Durumu" aracıyla, bir gönderinin kaldırılıp kaldırılmadığını görebilir ve ardından doğrudan sayfadan inceleme talebinde bulunabilirsiniz.


Instagram uygulamasındaki yerel “Sorun Bildir” seçeneğini kullanın. Bunu yapmak için Instagram Ayarlarınıza gidin, Yardım'a dokunun ve "Sorun Bildir"i seçin. Birkaç seçenek içeren bir açılır pencere görünmelidir. “Bir Şey Çalışmıyor”u seçin ve sorununuzu açıklayan bir mesaj yazın.


Autobot Kullanan Uygulamaları Kaldırın


Anlıyoruz: Fotoğraflarınızı otomatik olarak Instagram'a gönderen bir Instagram zamanlayıcı kullanmak, zamandan tasarruf etmenin harika bir yoludur.


Ancak resmi bir Instagram ortağı olmayan birini kullanırsanız, Instagram shadowban listesine girebilirsiniz.


Hesabınıza bağlı herhangi bir bot hizmetiniz veya onaylanmamış uygulamanız olup olmadığını öğrenmek için Instagram ayarlarınıza gidin, Güvenlik'e ve ardından "Uygulamalar ve Web Siteleri"ne dokunun.

Hesabınıza bağlı herhangi bir bot hizmetiniz veya onaylanmamış uygulamanız olup olmadığını öğrenmek için Instagram ayarlarınıza gidin, Güvenlik'e ve ardından "Uygulamalar ve Web Siteleri"ne dokunun.


Burada, hesabınızın kullandığı tüm etkin uygulamaları, süresi dolmuş uygulamaları ve kaldırdığınız uygulamaları görebileceksiniz.


Hashtag'lerinizi Denetleyin


Hashtag'ler hakkında çok konuştuk, ama bunun iyi bir nedeni var! Yasaklanmış bir hashtag kullanmak, muhtemelen Instagram'da shadow ban'a neden olabilir.


Hashtag'lerinizi inceleyin ve Instagram'da arayın. "En İyi Gönderiler" bölümü görünüyor ancak başka bir şey görünmüyorsa, büyük olasılıkla yasaklanmıştır.


Bazen Instagram, Hashtag Sayfasına, topluluk kurallarına uymadıkları için gönderilerin gizlendiğini açıklayan kısa bir mesaj bile bırakır.


Sık kullandığınız bir hashtag aniden yasaklanırsa, gönderilerinizden kaldırın ve gelecekte yasağın kaldırılıp kaldırılmadığına dikkat edin.


Sık kullandığınız bir hashtag aniden yasaklanırsa, gönderilerinizden kaldırın ve gelecekte yasağın kaldırılıp kaldırılmadığına dikkat edin.

Instagram'a Bir Mola Verin


Bazı kullanıcılar Instagram'dan birkaç gün izin almanın Instagram shadowban'larını kaldırmaya yardımcı olduğunu söyledi.


Bu, uygulama yayınlamak, yorum yapmak veya hatta oturum açmak anlamına gelmez.


Ara verdikten sonra, normalde yaptığınız gibi beğenmeye ve paylaşımda bulunmaya geri dönme şansınız var.


Ancak herkesle manuel olarak etkileşim kurmayı unutmayın. Daha fazla zaman ve çaba gerektirebilir, ancak Instagram'a Hizmet Şartlarına uyduğunuzu (ve bir bot olmadığınızı) kanıtlar.


Instagram Shadowban Ne Kadar Sürer?


Şu anda somut bir cevap yok, ancak iki ila üç hafta içinde kaldırılacağı söyleniyor.


Ancak aradan bir ay veya daha uzun süre geçtiğini söyleyenler var.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page