İşletmen için hangi sosyal medya platformunun en iyi sonucu verdiğini görmek için 3 adımlı kılavuza göz atmalısın.
İşini yürütmekle meşgulken , dışarıdaki her sosyal medya kuruluşunda aktif olmak için zaman bulmak bütün işletmeler için çok zordur. Seçimini yalnızca birkaç platformla sınırlandırmak, odaklamana ve yatırımlarından en iyi getiriyi elde etmene olanak tanır. Peki işletmen için en iyi sosyal medya platformunu nasıl seçmelisin?
1. Adım: Kitleni tanımla
İlk adım, hedef kitlenin kim olduğunu belirlemektir. Kararını kolaylaştıracağı için mümkün olduğunca spesifik olmalısın. Aşağıdaki soruların cevaplarını vererek başlayabilirsin:
Tipik müşterin kim(ler)?
Kaç yaşında(lar)?
Onlar erkek mi, kadın mı?
Gelirleri ve eğitim düzeyleri nedir?
Ürün ve hizmetin dışında nelerle ilgileniyor(lar)?
Hedef kitlenin bir profilini oluşturmaya yardımcı olması için bu soruların (ve içinde bulunduğun işletme veya sektörle ilgili olabilecek diğer ilgili soruların) yanıtlarını kullanmalısın.
Adım 2: Hedeflerinizi tanımla
Kitleni tanıdıktan sonra, o kitle için hedefler tanımlaman gerekir. Bir işletme sahibi olarak, birincil hedefin büyük olasılıkla müşterileri çekerek satışları artırmak olacaktır, ancak sosyal medya için başka yaratıcı hedefler de vardır. Bazı markalar sosyal medyayı marka bilinirliğini artırmak ve potansiyel alıcılarla dostane ilişkiler geliştirmek için kullanırken, diğerleri müşteri desteği için sosyal medyayı kullanıyor.
Örneğin, isteğe bağlı medya şirketi Netflix , müşteri hizmetleri sorunlarını ele almak için Twitter'da @Netflixhelps'i kullanır. Sadece telefon hatlarını boşaltmakla kalmaz, aynı zamanda memnun müşterilere markalarını tanıtma fırsatı verir.
Sosyal medya hedeflerini oluşturmaya gelince, sosyal medyanın markan için çalışabileceği hem tipik hem de sıra dışı yolların bir listesi için beyin fırtınası yapmalısın.
3. Adım: Doğru Kitleyi Bul!
Artık hedef kitle profilini oluşturduğuna ve hedeflerini tanımladığına göre, hedef kitleni bulmanın zamanı geldi. Bunu yapmak için, her platformdaki kullanıcıların demografik özelliklerine bakarak hedef kitlenin hangi platformu kullandığını belirleyebileceksin. Ayrıca, kitlenin o platformda ne kadar aktif olduğunu da düşünmelisin.
Örneğin, gençlerin Facebook'ta profilleri olabilirken, Instagram veya TikTok'ta daha aktifler. Demografi ve katılımın yanı sıra, bireylerin platformu nasıl kullandığına da bakmak gereklidir.
Aşağıda, hedef kitleni bulmana yardımcı olacak bazı büyük sosyal medya platformlarına ilişkin bir kılavuz bulunmaktadır.
Facebook 2,7 milyardan fazla kullanıcı bildirdi - bu, Çin nüfusundan daha fazla! Bireylerin Facebook'u nasıl kullandığını hatırlamak önemlidir: ilişkiler kurmak ve eski arkadaşlarla iletişimi sürdürmek. Bu, Facebook'u mevcut müşteri tabanının sadakatini oluşturmak için iyi bir platform haline getirir. Facebook'un dezavantajı, yeni bir kitleye ulaşmanın zor olabilmesidir; büyük nüfusu nedeniyle, gönderilerinin kendi ağların içinde sınırlı bir erişimi vardır.
Facebook'u potansiyel bir platform olarak değerlendirirken, iş hedeflerini dikkatlice düşünmelisin. Yeni bir iş edinmeye çalışıyorsan, Facebook en iyi seçenek olmayabilir, ancak özel bir müşteri takibi oluşturuyorsan ve onlarla iletişim kurmanın bir yoluna ihtiyacın varsa, bu işletmen için harika bir seçenektir.
Twitter, markan için farkındalık oluşturmak için mükemmel bir platformdur. Twitter, konuşmaları bir kelime veya kelime öbeği etrafında organize eden hashtag'i kullanır. Hashtag'leri arayarak, insanların ne hakkında konuştuğunu öğrenebilir, böylece popüler sohbetlere katılmak için tweet'lerini oluşturabilirsin. Twitter, hangi konuların trend olduğuna dair fikir sunabildiğinden, Twitter genellikle haber kuruluşları tarafından hikaye bulmak için kullanılır. Twitter genellikle bir kitleye gerçek zamanlı güncellemeler sağlamak için kullanıldığından, birçok marka Twitter'ı etkinlikler gibi çevrimdışı etkileşimle birleştirir.
Pinterest, "scrapbooking" veya başka bir deyişle, fotoğrafları veya videoları sanal bir bülten panosuna "sabitleyerek" içeriği kaydetmek için kullanılır. Pinterest demografisine kadın kullanıcılar hakimdir. En yaygın içeriklerden bazıları tarifler, stil fikirleri, çarpıcı fotoğraflar ve kendin yap el işleridir. Pinterest görsel tabanlı bir platform olduğundan, kullanıcıların ilgisini çekmek için güçlü grafiklere ihtiyacın olacaktır. Pinterest'in başarılı ticari kullanımı, güçlü perakende satışlarla ilişkilendirilmektedir.
YOUTUBE
YouTube 2,3 milyar kullanıcıya sahip olmasına rağmen , erişimi bunun çok ötesine uzanıyor. YouTube'da içerik görüntülemek için kullanıcı olmak için kaydolman gerekmez. Sonuç olarak, YouTube en büyük arama motoru platformlarından biri haline geldi. Bu aramaların çoğu "Nasıl Yapılır" videoları içindir. Bu tür içerikleri sunabilen hizmet sektörü işletmeleri, yaşam tarzı ve eğitim videoları ile birlikte bu platformda iyi çalışır.
LinkedIn, daha yaşlı kitleler için en çok kullanılan platform olma ayrıcalığına sahiptir. 30-49 yaş arasındaki en büyük kullanıcıya sahiptir. LinkedIn de benzersizdir çünkü dar bir odak noktası vardır. İnsanlar iş aramak ve profesyonel olarak ağ kurmak için LinkedIn'i kullanır. Sonuç olarak platform, B2B olası satış yaratma, genel ağ oluşturma ve ayrıca çalışanları işe alma için kullanışlıdır.
Instagram, özellikle genç bir kitle arasında en hızlı büyüyen platformlardan biri. Pinterest gibi Instagram da sohbet için fotoğraflara veya videolara güvenir. Sonuç olarak, bu platform sanat, gıda, perakende ve güzellik gibi görsel tabanlı işletmeler için gerçekten iyi çalışır. Büyüyen bir platform olduğu için farklı kitlelere Facebook'tan daha fazla erişim var. Farklı kitlelere erişimin daha geniş olması nedeniyle, platformun, potansiyel müşteri oluşturmak için yararlı olduğu anlamına gelir.
TIKTOK
TikTok kısa videolarıyla biliniyor. Pinterest ve Instagram gibi TikTok da sanat, yemek, perakende, güzellik ve bazı hizmet sektörleri gibi görsel tabanlı işletmeler için en iyisidir. TikTok'un çok genç bir demografisi vardır. Platform, 18-24 yaş grubunu hedeflemek ve marka bilinirliği oluşturmak için kullanışlıdır.
Comments