top of page

İşletmeler İçin Facebook Messenger

İşletmeler İçin Facebook Messenger :

Stratejinizi Analiz Etme ve Optimize Etme


Facebook'ta Messenger'ı kullanarak daha fazla müşteriyle etkileşime geçmek mi istiyorsunuz? Mevcut Facebook Messenger stratejiniz işe yarıyor mu?


Bu makalede, Messenger stratejinizi takip etmek ve geliştirmek için Facebook mesajlaşma analizlerini nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.



İşletmeler İçin Facebook Messenger :  Stratejinizi Analiz Etme ve Optimize Etme

Doğrudan Mesajlar Facebook'taki İşletmeler İçin Neden Önemlidir?


Müşterilerin Facebook'ta işletmenizle etkileşime geçmesini istiyorsanız, muhtemelen halka açık etkileşimlere (yani yorumlara) odaklanmanın giderek daha az uygulanabilir hale geldiğini fark etmişsinizdir. Facebook kullanan işletmeler için sektörler genelinde takipçi başına ortalama etkileşim oranı yaklaşık %0,60'tır.


Birçok işletme için herkesin beğeni ve yorumlarından uzaklaşmak akıllıca bir hareket olabilir. Bu, DM'lere öncelik vermek için bir stratejiye ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Peki Messenger neden özellikle iyi bir seçenek?


Ocak 2023 itibarıyla Messenger, aylık yaklaşık 930 milyon aktif kullanıcısıyla dünya çapında en iyi üç mesajlaşma uygulamasından biridir.


Müşterilerinizi Facebook'ta işletmenize DM göndermeye teşvik ederek daha anlamlı bağlantılar oluşturabilir ve aşağıdaki gibi hedeflere ulaşabilirsiniz:


· Müşteri hizmetleri sağlama: Müşteri gizliliğini korurken soruları yanıtlamak veya çözümleri paylaşmak mı istiyorsunuz? DM'lerde siparişlerle ilgili sorunlara yanıt verebilir veya müşterilerinizin kendi bölgelerinde ürün ve hizmetlerinizi bulmalarına yardımcı olabilirsiniz.


· Randevu ayarlama: Müşterilerinize hizmetlerinizi ayırtmanın veya ekibinizle konuşmanın daha kolay bir yolunu mu sunmak istiyorsunuz? Müşterileri harici bir siteye göndermenize gerek kalmadan doğrudan DM'den randevu alabilir ve onaylayabilirsiniz.


· Doğrudan satış yapmak: Facebook'ta satılık ürünleriniz var mı? Facebook mağazanız olmasa bile doğrudan DM'den sipariş ve fatura oluşturabilirsiniz.


· Yeniden pazarlama kitleleri oluşturma: Potansiyel müşteriler veya satışlar gibi dönüşüm hunisinin alt kısmındaki hedefleri hedeflemek için reklam kampanyaları yayınlamayı mı planlıyorsunuz? Daha önce mesajlaştığınız müşterileri yeniden hedefleyerek mevcut ilişkileri geliştirmenize olanak tanıyabilirsiniz.


#1: Yeni Meta Business Suite Mesajlaşma Analizlerinden Nasıl Yararlanılır?


DM'leri işletmeler için daha iyi bir seçenek haline getirmek amacıyla Meta, Haziran 2023'te Business Suite için yeni mesajlaşma analizlerini kullanıma sundu. Performansınız için bir temel oluşturmak amacıyla bu analizlere nasıl erişeceğinizi ve bu analizleri nasıl kullanacağınızı açıklayalım. Daha sonra DM'lerden daha fazlasını elde etmek için araçları ve taktikleri inceleyeceğiz.


DM'leri işletmeler için daha iyi bir seçenek haline getirmek amacıyla Meta, Haziran 2023'te Business Suite için yeni mesajlaşma analizlerini kullanıma sundu. Performansınız için bir temel oluşturmak amacıyla bu analizlere nasıl erişeceğinizi ve bu analizleri nasıl kullanacağınızı açıklayalım.

Temmuz 2023 itibarıyla bu yeni mesajlaşma analizlerinin yalnızca Facebook sayfaları için geçerli olduğunu unutmayın. Gelecekte bunların Instagram işletme hesaplarına mı yoksa yaratıcı hesaplara mı sunulacağı belli değil.


Mesajlaşma Sonuçlarına Hızlı Bir Bakış Alın


Mesajlaşma analizlerinizin anlık görüntüsünü görmek için Business Suite'teki Analizler kontrol panelini açın ve Genel Bakış sekmesinin en altına gidin. Burada, seçilen zaman aralığında başlatılan toplam mesaj sayısını, yeni kişi sayısını ve DM'lere verilen siparişlerden dönüşümle ilgili metrikleri görebilirsiniz.


Bu panel karşılaştırmalı metrikleri görüntüler; böylece önceki döneme göre daha iyi veya daha kötü sonuçlar görüp görmediğinizi hızlı bir şekilde tespit edebilirsiniz. Bu ölçümlere daha derinlemesine bakmak için Mesajlaşma Performansınız Hakkında Daha Fazlasını Görün düğmesini tıklayın veya Analizler menüsünden Mesajlaşmaya Genel Bakış sekmesini seçin.


Yeni ve Geri Gelen Müşterileri Takip Edin


Mesajlaşma analizlerinde göreceğiniz ilk panel, temel hedef kitle numaralarını içerir. Burada, size mesaj gönderen kişilerin (“kişiler”) toplam sayısının yanı sıra yeni ve geri dönen kişilerin sayısını da görebilirsiniz.


İşletmeniz için en önemli metrik hangisi? Bu sizin stratejinize bağlıdır. Pazarlama huninizi oluşturmayı ve sürekli bir potansiyel müşteri akışını çekmeyi hedefliyorsanız, yeni kişileri hedeflemek isteyeceksiniz.


Ancak müşterilerle daha derin ilişkiler kurmak ve sadakati artırmaya odaklanmak istiyorsanız, geri dönen bağlantılara odaklanmak isteyeceksiniz. İdeal olarak, her ikisinden de bazılarına sahip olacaksınız.


Business Suite, geçerli zaman dilimindeki performansa ilişkin önceki dönemle karşılaştırmalı ölçümleri otomatik olarak sağlar. Bu bilgilerle zaman içindeki ilerlemenizi takip edebilir ve doğru yönde ilerlediğinizden emin olabilirsiniz.


Daha alakalı karşılaştırmalı metrikler elde etmek için zaman çerçevesini önceden belirlenmiş veya özel bir döneme ayarlayabileceğinizi unutmayın. Business Suite, bu gelişmiş analizleri 5 Nisan 2023'ten itibaren gösteriyor.


Temel Sonuçları Ölçün


Ekibiniz Facebook DM'lerini müşteri hizmetleri için kullanıyor ancak gelir artırıcı faaliyetler için kullanmıyorsa, seçilen zaman aralığında başlatılan mesajlaşma konuşmalarının toplam sayısını görüntüler, başka hiçbir şey göstermez.


Siparişleri işleme koymak veya randevu almak için DM'leri kullanıyorsanız burada çok daha yararlı veriler göreceksiniz. Bu panel, DM'lerden kaynaklanan siparişleri ve randevuları, ilgili gelirler de dahil olmak üzere takip etmek için tasarlanmıştır.


Randevular paneli, DM'ler aracılığıyla onaylanan randevuların sayısını gösterir. Ana grafiğin altında istenen, iptal edilen ve reddedilen randevular dahil olmak üzere diğer randevu ölçümlerinin bir dökümünü görebilirsiniz.


Bu panel, ekibinizin randevu ayarlama çabalarını ölçmenize ve hedeflerinize ulaştığınızdan emin olmanıza yardımcı olur. Ayrıca randevu rezervasyon sürecinizle ilgili olası sorunları belirlemenize de yardımcı olabilir. Örneğin:


· Çok sayıda randevuyu mu reddediyorsunuz? Facebook işletme sayfanız için yapılandırdığınız randevu türlerini ve hedef kitlenize profesyonel hizmetleri tanıtma şeklinizi yeniden gözden geçirmek isteyebilirsiniz.


· Müşterileriniz çok sayıda randevuyu iptal mi ediyor? Müşteri kalifikasyon sürecinizi yeniden gözden geçirmek veya bir zaman aralığı rezervasyonu için depozito almayı düşünmek iyi bir fikirdir.


· Ekibiniz çok sayıda randevu talebi alıyor ancak çoğunu onaylamayı mı ihmal ediyor? Gelir elde etme fırsatlarını kaçırmadığınızdan emin olmak için rezervasyon sürecinizi gözden geçirmek isteyebilirsiniz.


İşletmeniz ürünleri doğrudan DM'lerde mi satıyor? Sağ üst köşedeki açılır menüyü kullanın ve bunun yerine Siparişler panelini seçin. Burada DM'den başlatılan siparişlerin toplam sayısını görebilirsiniz. Ayrıca bu siparişlerin ürettiği toplam geliri de görebilirsiniz. Gelir metriğinin ödenen siparişleri yansıttığını unutmayın.


Randevular görünümüne benzer şekilde, Siparişler paneli bu ölçümleri parçalara ayırır, böylece potansiyel darboğazları tespit edebilirsiniz. Oluşturulan, ödenen, gönderilen, alınan ve iptal edilen siparişlerin toplam sayısını görebilirsiniz.


Çok sayıda ödenmemiş sipariş mi görüyorsunuz? Ek takipleri dahil etmek için sipariş iş akışınızı yeniden gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Çok sayıda iptal edilen sipariş görürseniz vasıfsız müşterileri filtrelemek ve ekibinizin gereksiz işlerden kaçınmasını sağlamak için sipariş politikanızı gözden geçirmek isteyebilirsiniz.


Yanıt Verme Hızını İzleyin


Artık işletmenize kaç ve ne tür kişilerin DM gönderdiğine dair bir fikriniz var. Peki ekibiniz nasıl tepki veriyor? Bu ölçümleri izlemek için Günlük Yanıt Verme paneline doğru aşağı kaydırın.


Günlük Yanıt Verme Paneli aynı zamanda sayfanızın yanıt süresini de görüntüler; bu, ekibinizin 24 saat içinde yanıt vermesi için gereken ortalama süredir. Ekibinizin mesajlara hızlı bir şekilde yanıt verdiğini yansıtmak için bu sayıyı mümkün olduğunca düşük tutmak isteyeceksiniz.

Business Suite, işletmenizin alındıktan sonraki 24 saat içinde yanıtladığı mesajların yüzdesini yansıtan bir yanıt oranı (yüzde olarak görüntülenir) gösterir. İdeal olarak yanıt oranınız %100'e yakın olacaktır; bu, tüm mesajlara bir gün içinde yanıt verdiğinizi gösterir.

%100'ün önemli ölçüde altındaysa müşterilerle bağlantı kurmaya yönelik değerli fırsatları kaçırıyor olabilirsiniz. Fazladan zaman harcamadan sayfanızın yanıt oranını artırmak için aşağıdaki ipuçlarına göz atın.


Günlük Yanıt Verme Paneli aynı zamanda sayfanızın yanıt süresini de görüntüler; bu, ekibinizin 24 saat içinde yanıt vermesi için gereken ortalama süredir. Ekibinizin mesajlara hızlı bir şekilde yanıt verdiğini yansıtmak için bu sayıyı mümkün olduğunca düşük tutmak isteyeceksiniz.


Cevap verme yeteneği neden önemlidir? Yanıt oranı en az %90 olan ve yanıt süresi 15 dakikanın altında olan Facebook sayfalarında Çok Duyarlı rozeti görüntülenir . Bu rozet hem takipçiler hem de takipçi olmayanlar tarafından görülebildiğinden, mevcut veya potansiyel müşterilerinizi, hızlı bir yanıt alacaklarını bilerek ekibinize bir mesaj göndermeye teşvik edebilir.


#2: İşletmenizin DM Stratejisini Optimize Etmeye Yönelik İpuçları


DM'lere daha hızlı yanıt vermek veya daha fazla müşterinin Facebook sayfanıza mesaj göndermesini mi istiyorsunuz? Aşağıdaki taktikleri deneyin.


Önerileri Etkinleştir


Mesajlaşma çabalarınızı geliştirmenin en basit yollarından biri, Business Suite gelen kutusunda Öneriler'i açmaktır. Öneriler etkinleştirildiğinde ekibiniz, mesajları yönetirken gönderilecek yanıtlara veya gerçekleştirilecek eylemlere ilişkin önerileri otomatik olarak alacaktır.


Business Suite'te gelen kutusu ayarlarını açarak bu özelliği açabilirsiniz. Öneriler sekmesine gidin ve almak istediğiniz önerilerden herhangi birini açın.


Örneğin, mesajlara ilişkin kayıtlı yanıtlara ilişkin öneriler alabilirsiniz. Ayrıca bir müşteriyi dönüştürme şansını kaçırmamak için mesajları randevulara veya siparişlere dönüştürmeye yönelik öneriler de alabilirsiniz.


Otomatik Yanıtlar Oluşturun


Küçük bir ekibe veya sınırlı yanıt süresine sahip olmanın uzun bekleme sürelerine yol açtığını fark ederseniz otomatik yanıtlar oluşturmayı düşünün. Otomasyonlar sayesinde sayfanız anında yanıt verebilir ve sık karşılaşılan müşteri sorularına çok daha verimli bir şekilde yanıt verebilir. Business Suite, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli otomasyon şablonlarına sahiptir ve ayrıca özel iş akışlarını da destekler.


Bu araçlara erişmek için Business Suite gelen kutusunun üst kısmındaki otomasyon simgesini tıklayın. Ardından şablon kitaplığına göz atın veya sıfırdan yeni bir otomasyon oluşturun.


Örneğin, işletmenize ilk kez mesaj atan kişilere anında yanıt verecek bir anında yanıt oluşturabilirsiniz. Kaydedilen yanıtlar gibi otomasyonlar metni, emojileri ve bağlantıları destekler. Ayrıca insanları adlarıyla selamlamak veya işletmenizin iletişim bilgilerini eklemek için kullanabileceğiniz otomatik kişiselleştirmeye de olanak tanırlar.


Ayrıca, özellikle ekibiniz günün her saati çevrimiçi değilse, uzakta mesajlarını otomatikleştirmek de yararlı olur. Bu otomatik mesajların planlarını yalnızca ekibinizin çevrimiçi olmadığı zamanlarda gönderilecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Müşterilerinizin, ekibinizin geri dönmesini beklemek zorunda kalmadan ihtiyaç duydukları yanıtları alabilmeleri veya istedikleri eylemleri gerçekleştirebilmeleri için bu mesajlara yararlı kaynaklar eklemeyi düşünün.


Bu otomasyonlar, ekibinizin yükünü hafifletirken daha mutlu müşterilere yol açsa da sayfanızın yanıt oranını veya süresini iyileştirmeyeceğini unutmamak önemlidir. Meta, anlık yanıtları veya uzaktaki mesajları yanıt oranlarına dahil etmez.


Sayfanızın yanıt oranını artırmak veya Facebook sayfanızda Çok Duyarlı rozeti almak en önemli öncelikse yukarıdaki otomasyonları kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak aynı zamanda gelen kutularını kontrol etmek ve yanıt oranı sorunlarını çözmek için manuel yanıtları takip etmek için ekibinizle birlikte çalışmanız gerekecektir.


Kayıtlı Yanıtları Yapılandır


Yanıtların otomatikleştirilmesi ile manuel yanıtların gönderilmesi arasında bir denge kurmayı mı tercih ediyorsunuz? Kaydedilen yanıtlarla, ortak sorulara veya ekibinizin aldığı mesajlara dayalı bir yanıt bankası oluşturabilirsiniz.


Ekip üyeleriniz gelen kutusunda mesajlara yanıt verirken, kayıtlı yanıt bankasını açabilir ve gönderilecek yanıtı seçebilirler. Kaydedilen tüm yanıtların da kısayolları olduğundan, bir mesaja kısayolu yazdığınızda da açılırlar.


Kaydedilen yanıtları yapılandırmak için Business Suite gelen kutunuzu açın ve ekranın altındaki mesaj simgesine tıklayın. Ardından, her biri mesajınıza hızlı bir şekilde eklemenizi sağlayan bir kısayol ve 1000 karaktere kadar olabilen bir yanıt içeren yanıt bankanızı oluşturmaya başlayın.


Kaydedilen yanıtlar, kişi veya sayfanız hakkındaki bilgilere dayanabilen görselleri ve otomatik kişiselleştirmeyi içerebilir. Ekibiniz yanıt verirken bu yanıtları özelleştirmek veya gerekiyorsa daha fazlasını eklemek için biraz zaman ayırabilir.


Mesajlar Eylem Düğmesi Ekleme


Reklamlara para ödemeden sayfanızın aldığı DM'lerin hacmini artırmak mı istiyorsunuz? Facebook sayfanızdaki eylem düğmesini yapılandırarak insanları işletmenize mesaj göndermeye teşvik edebilirsiniz.


Bu düğmeyi ayarlamak için Facebook sayfanızdaki yönetici menüsünü açın ve Eylem Düğmesini Düzenle seçeneğini seçin. Mesaj Gönder'i seçin ve ardından yeni düğmeyi kaydedin. Sayfa ziyaretçileri daha sonra mesajlaşma konuşmalarını başlatmak veya devam ettirmek için Facebook sayfanızın üst kısmındaki Mesaj Gönder düğmesini tıklayabilir.


#3: Facebook Messenger Reklamlarını Değerlendirin


Organik bir mesajlaşma stratejisi istediğiniz sonuçları getirmiyorsa, tıkla ve mesaj gönder reklamları yayınlamayı düşünün. Doğrudan Business Suite gelen kutunuzdan bir reklam oluşturabilirsiniz. Başlamak için Mesajlaşma Reklamı Oluştur'a tıklayın ve ardından mevcut bir gönderiyi veya yeni kreatifi kullanarak reklamı oluşturun.


Messenger'a tıkla reklamlarıyla, insanları yalnızca Messenger üzerinden sizinle bağlantı kurmaya teşvik edebilirsiniz. Ayrıca Instagram ve WhatsApp ekleme seçeneğini de göreceksiniz.

Messenger'a tıkla reklamlarıyla, insanları yalnızca Messenger üzerinden sizinle bağlantı kurmaya teşvik edebilirsiniz. Ayrıca Instagram ve WhatsApp ekleme seçeneğini de göreceksiniz.


Mesajlaşma reklamları, sohbet başlatıcı görevi gören önerilen soruları içerir. Herhangi bir mesaj reklamına, otomatik yanıtlarla birlikte en fazla üç önerilen soru ekleyebilirsiniz. Bu listeye rehberlik etmek için pazarlama hedeflerinizi veya sık sorulan sorular listenizi kullanın. Kampanyayı başlattıktan sonra sonuçları doğrudan Business Suite gelen kutunuzdaki mesajlaşma analizlerinden inceleyebilirsiniz.


Reklam Sonuçlarını Değerlendirin


Temel reklam ölçümlerini doğrudan Business Suite'te izleyebilirsiniz. Tıklayarak Mesaj Gönderen Reklamlar paneli görüntülenir:


· Başlatılan mesajlaşma görüşmelerinin sayısı

· Başlatılan mesajlaşma görüşmesi başına maliyet

· Harcanan toplam tutar


İlk bakışta bu ölçümler, mesaj veren reklamlarınızın başarılı bir şekilde yayınlanmasını ve belirlediğiniz temel performans göstergelerine (KPI) ulaşmasını sağlamanıza yardımcı olabilir. Mesajlaşan reklamlarınıza ilişkin daha geniş bir aralıktaki metrikleri veya dökümleri görüntülemek için, Reklam Yöneticisi veya Reklam Raporlaması'nı kontrol etmek üzere tıklayın.


Sonuç


Meta'nın geliştirilmiş Business Suite mesajlaşma öngörüleri ve araçları, kuruluşların DM'ler aracılığıyla iş yapmasını her zamankinden daha kolay hale getiriyor. İyi düşünülmüş bir strateji ve yerel araçlarla ekibiniz hem ücretli hem de organik kampanyalardaki mesajlardan gerçek değer elde edebilir.


Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page