top of page

En Önemli 4 Sosyal Medya Hatası ve Nasıl Düzeltilir?

Güncelleme tarihi: 21 Haz 2023


Hemen hemen herkes bir sosyal medya stratejisi oluşturmakta zorlanır.


Sosyal pazarlama sürecinin bir noktasında, ne yayınlayacağın, ne zaman yayınlayacağın ve çevrim içi olarak daha fazla müşteriyle bağlantı kurmak için hangi sosyal medyayı kullanman gerektiği konusunda kendini sıkışmış bulursun.


Sosyal medya stratejini oluşturmamak, işin için yapabileceğin en büyük sosyal hatalardan biridir. Çünkü bu, aylık hedeflere sahip olmaktan veya işletmenin sosyal medyayı nasıl kullanacağı hakkında bir fikre sahip olmaktan daha fazlasıdır.


Ne yayınlayacağını, nerede yayınlayacağını ve bunu ne zaman yapacağını bilmekle ilgilidir. Tüm bunlar, sosyal medya stratejini oluşturan şeydir.


İster bir sosyal strateji oluşturmak için biraz zaman ayırmış ol, ister bir kağıt parçasına bir plan çizmiş ol, çevrim içi müşterilerle nasıl bağlantı kurduğunu etkileyen başka sosyal medya hataları yapıyor olma ihtimalin yüksektir.


Şimdi yapıyor olabileceğin bu dört sosyal hatayı gözden geçirelim… ve bunları nasıl düzeltebilirsin.


En Önemli 4 Sosyal Medya Hatası ve Nasıl Düzeltilir? İster bir sosyal strateji oluşturmak için biraz zaman ayırmış ol, ister bir kağıt parçasına bir plan çizmiş ol, çevrim içi müşterilerle nasıl bağlantı kurduğunu etkileyen başka sosyal medya hataları yapıyor olma ihtimalin yüksektir.  Şimdi yapıyor olabileceğin bu dört sosyal hatayı gözden geçirelim… ve bunları nasıl düzeltebilirsin.
En Önemli 4 Sosyal Medya Hatası ve Nasıl Düzeltilir?


Hata 1: Sosyal Medya Profilini Doldurmamak


Eksik bir sosyal profil, yeni insanlarla bağlantı kurmak için kaçırılmış bir fırsat gibidir. Profilin, sosyal sitenin köşesindeki resminden daha fazlasıdır.


Birinin dikkatini çekmeyi başardığın o anda ne yaptığını paylaşabileceğin yer profilindir. Bize kim olduğun ve ne yaptığın hakkında tam bir bilgi vermek için Biyografi ve Hakkında alanındaki tüm bölümleri doldurduğundan emin olmalısın.


Ve bize bir anne ya da girişimci olduğun gerçeğinden çok, kendinden biraz daha fazlasını anlatmalısın.


Sosyal profiller artık sosyal sitelerde aranabilir, bu nedenle tüm bilgilerini aranabilir terimlerle doldurmak, yeni kişilerin profilini bulmasını sağlamanın başka bir yoludur.


Ve ek olarak arka plan grafiğini ve profil resmini yüklerken kaliteli resimler kullanmayı unutmamalısın.


Hata #2: Yanlış Sosyal Sitede Zaman Harcıyorsun


Kullanmaman gereken bir sosyal sitede vakit mi geçiriyorsun? VEYA daha kötüsü, yer alman gereken bir sosyal platformu kaçırıyor musun?


Çoğumuz kendimizi en rahat hissettiğimiz sosyal medya sitelerinde vakit geçiriyoruz. “Ben her gün buradayım, bu yüzden herkesin de öyle olduğundan eminim” diye düşünüyor olabilirsin. Bunu bir düşün.


Her zaman kişisel Facebook sayfanda yayın yapıyorsan, zamanını Facebook işletme sayfanda yayın yaparak harcamak sana mantıklı gelir. Sayfanı kuruyorsun, promosyonlarını ve bağlantılarını yayınlıyorsun… ama kimse Beğen düğmesine basmıyor!

Uzmanların yapmanı söylediği tüm adımları yapmak için çok zaman harcıyorsun ama hiçbiri işe yaramıyor. Hiç durup kendine “Sırf Instagram'da gönderi veya hikayeler yayınlamayı sevdiğin için bu müşterilerin de sevdiği anlamına mı geliyor?” Diye kendine sordun mu?


Tercih ettiğin sosyal sitede gönderi paylaşmak için daha fazla zaman harcamadan önce, hedef müşterinin takılmayı sevdiği yerler hakkında biraz araştırma yapmalısın.


Hangi siteyi kullanmayı ve nasıl kullanmayı sevdiklerini öğrenmelisin { bu sitede sadece geceleri mi takılırlar? } ve ardından pazarlama çabalarını müşterilerinin zaman geçirdikleri sosyal sitelere odakla.


3. Hata: Her Zaman Aynı Şeyi Yapmak


Değişiklikleri görüyorsun, Facebook Gruplarında neler olduğu hakkında konuşuyorsun ama sonra sosyal stratejini değiştirmek yerine her zaman yaptığın şeyi yapıyorsun. Ve sonra bunun neden işe yaramadığını merak ediyorsun.


Ne olduğunu merak etmek yerine, bir şeyleri gerçekleştirmenin ve yeni değişikliklerle çalışmak için sosyal stratejini değiştirmenin zamanı geldi.


Başkalarının yeni değişikliklere uyum sağlamak için neler yaptığını görmek için Facebook Grupları gibi yerlerdeki sohbetlere dikkat et. Bu yeni özelliklerin gönderilerini nasıl etkileyeceğini ve topluluğunla etkileşimi sürdürmek için neler yapabileceğini öğrenmek için biraz araştırma yap.


Bu değişiklikleri bir düşün – videolu Facebook gönderilerinin Facebook akışının en üstüne çıktığını gördük ve Pinterest bize takip etmediğimiz kişilerin pinlerini gösteriyor. Tüm bu değişiklikler, yalnızca NE yayınladığımızı değil, içeriğimizi bu sitelerde NASIL yayınladığımızı da etkiledi.


Ve uzmanların, mümkün olduğunca çok takipçiye ulaştığımızdan emin olmak için günde iki veya üç kez aynı içeriği paylaşmamızı söylediğini hatırlıyor musun? Bu strateji, sitelerin kronolojik beslemeleri olduğunda ve en yeni gönderiler sayfanın en üstünde göründüğünden işe yaradı.


Ama şimdi çalışıyor mu? Gördüğümüz yeni değişikliklerle, pek değil.


Aynı şeyi aynı eski planla yapmaya devam edersen, sosyal medya algoritmalarının içeriğinin bilgilerini arayan kişilere gösterilmesini durdurması olasıdır.


Müşterilerinle bağlantı kurmak için kullanmak istediğin siteyi incelemek için biraz zaman ayırı Seninkine benzeyen diğer işletmelere bir göz at ve hangi içeriğin en çok etkileşimi sağladığını görmek için gönderilerini incelen. Herkesin birbiriyle nasıl etkileşime girdiğini, gönderilerine yaptığı yorumları ve kendi aralarında yaptıkları konuşmaları takip et.


Hata #4: Kaliteli Grafikler Oluşturmamak


Sosyal varlığını büyütmekten bahseden hemen hemen herkesten bu tavsiyeyi duymuşsundur. Ama gerçekten yapıyor musun???


Kaliteli grafik veya görüntü oluşturmak için Photoshop gibi pahalı bir programa ihtiyacın yok. Canva gibi resim düzenleme programlarının ücretsiz sürümünü kullanabilirsin.


Canva’nın programı nasıl kullanacağını gösteren harika bir blogu var.


Canva, tüm ana sosyal siteler için resim şablonlarına sahiptir; bu nedenle, grafik oluşturma hakkında hiçbir şey bilmiyor olsan bile, bir şablon kullanabilir ve şablondaki yazı tipini, renkleri ve metni istediğin şekilde düzenleyebilirsin.





Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page