top of page

E-ticarette Kar Tahmini Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 21 Haz 2023


Her e-ticaretin satış yoluyla kar elde etme hedefi vardır. Bu, ulaşmak istediğiniz birincil hedeftir ve daha sonra bu hedefe ulaşmak için blog yazılarımızda farklı yöntemlere odaklanacağız, ancak bir iş kurarken ve bir iş planı tanımlarken, belirli bir dönemdeki karı tahmin etmeye çalışmak faydalı olacaktır.
E-ticarette Kar Tahmini Nasıl Yapılır?

Kar tahmini


Her e-ticaretin satış yoluyla kar elde etme hedefi vardır. Bu, ulaşmak istediğiniz birincil hedeftir ve daha sonra bu hedefe ulaşmak için blog yazılarımızda farklı yöntemlere odaklanacağız, ancak bir iş kurarken ve bir iş planı tanımlarken, belirli bir dönemdeki karı tahmin etmeye çalışmak faydalı olacaktır.


Her iş bir yatırım gerektirdiğinden, satışlardan elde edeceğiniz ilk gelir bu yatırımı karşılamaya yetecektir ve kâr etmeye başlamanız biraz zaman alabilir.


İşte karı nasıl tahmin edeceğiniz:


• Odaklanmak istediğiniz bir dönem seçin

• Bekleyebileceğiniz satış sayısını tahmin edin (pazar araştırmasına, önceki deneyimlere vb. dayanarak)

• Öngörülen satış sayısını ürün fiyatıyla çarpın

• Yinelenen satın alma eğilimini tahmin edin ve bunu önceki toplama ekleyin

• Aynı dönem için gereken yatırımı toplam tahmin edilen gelirden çıkarın


Fiyatlandırma


Üzerinde çalışacağınız iş planının bir diğer kısmı, sunduğunuz ürün veya hizmetlerin fiyatlandırmasıdır. Fiyat esasen sağlanacak ürün veya hizmet için gereken maliyetleri ve ayrıca sizin için bir miktar karı kapsaması gerektiğinden, tek bir ürünü yapmak (veya satın almak) veya belirli bir hizmeti sağlamak için gereken maliyetleri tahmin etmek iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Tahmini bu şekilde alırsınız.


Ne kadar ücret alınır. Örneğin, ürünün maliyeti 10 TL ise ve her satıştan 5 TL kazanmak istiyorsanız, ürün fiyatı 15 TL olabilir. Bununla birlikte, diğer maliyetleri de göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Web sitesi barındırma maliyeti doğrudan ürün maliyetinin bir parçası olmasa da elde ettiğiniz gelirden ödemek zorunda kalacağınız bir masraftır. Tahmin edilen genel maliyetleri düşünmek, ürün satış fiyatının nasıl oluşturulacağı konusunda daha derin bilgiler verebilir. Yani, 15 TL'dan 18 TL'na çıkmak isteyebilirsiniz.


Fiyatlandırmayı belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken ikinci şey piyasadaki durumdur. İnterneti keşfettiğinizden ve aynı ürün veya hizmetleri sunan işletmeleri aradığınızdan emin olun. Fiyatlandırmalarına bir göz atın ve fiyatınızı daha fazla değiştirebilecek bir alan olup olmadığını kontrol edin. Örneğin, aynı ürün kategorisini keşfederseniz ve bulabildiğiniz en ucuz ürün 25 TL'ya satılırsa, rakiplerinizle eşleşmesi için fiyatı 18 TL'dan 23 TL 'na, hatta 25 TL'na çıkarmak isteyebilirsiniz.


Özel teklifler


Fiyatlandırma ile e-ticaretinizde öne çıkaracağınız normal fiyatları siz belirlersiniz. Yine de, özel teklifler genellikle şirket stratejisinin bir parçasıdır, bu nedenle bu teklifleri ilk iş planıyla planlayabilir ve tahmin edebilirsiniz. İşte birkaç seçenek:


• İlk kez teklif – Yalnızca ilk kez müşterilere özel bir indirim sunar

• Bülten indirimi – Abonelerinize indirim kodları gönderme

• Paketler – Ürün satarken, bir ürün paketi satın almak için özel (indirimli) bir fiyat sağlamak isteyebilirsiniz.

• Mevsimsel teklifler – Tatil mevsimleri, indirimler ve özel teklifler sunmak için popüler zamanlardır, bu nedenle bunu Noel, Paskalya vb. için planlamak isteyebilirsiniz.



Şimdiye kadar, iş planı neyin satılacağı, nerede satılacağı ve maliyetlerin ve fiyatlandırmanın nasıl belirleneceği üzerine odaklandı. Son olarak, iş planı, ürünleri nasıl tanıtacağınıza dair bir bölüm de içermelidir. Promosyon, stratejinizin önemli bir bölümünü içerdiğinden ve kâr tahmininde yardımcı olduğundan, çevrimiçi promosyonu önceden planlamak çok yararlıdır.





14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page