top of page

E-ticaret Yatırımında Hesaba Katılması Gereken Maliyetler

Güncelleme tarihi: 21 Haz 2023


Herhangi bir iş açmak bir yatırım gerektirir. Bir e-ticaret işletmesi yürütmek, küçük bir yatırıma ihtiyaç duyan kişi olmanın bu avantajını sunsa da, sanal bir mağaza açmak ve işletmeye başlamak için yine de belirli miktarda varlığa ihtiyacınız olacak. Yatırım yapabileceğiniz varlıkları belirlemek ve ardından bunları bir e-ticaret işletmesi açarken sahip olacağınız gerçek maliyetlerle karşılaştırmak faydalı olacaktır.
E-ticaret Yatırımında Hesaba Katılması Gereken Maliyetler

Herhangi bir iş açmak bir yatırım gerektirir. Bir e-ticaret işletmesi yürütmek, küçük bir yatırıma ihtiyaç duyan kişi olmanın bu avantajını sunsa da, sanal bir mağaza açmak ve işletmeye başlamak için yine de belirli miktarda varlığa ihtiyacınız olacak. Yatırım yapabileceğiniz varlıkları belirlemek ve ardından bunları bir e-ticaret işletmesi açarken sahip olacağınız gerçek maliyetlerle karşılaştırmak faydalı olacaktır.


İhtiyacınız olan yatırımı hesaplamanıza yardımcı olmak için, bu tür işletmeleri açarken sahip olacağınız maliyetlere odaklanalım.



Bir iş kurarken satın almanız gereken ilk şey alan adıdır. Gerçek maliyetler, sağlayıcıya ve seçtiğiniz alan adı uzantısı türüne (.com, .net, .shop, vb.) bağlı olarak değişebilir. Alan adı yıllık olarak satın alınır, ancak bir yıllık, iki yıllık ve hatta beş yıllık dönem arasında seçim yapabilirsiniz. Alan adı bazen bir barındırma planıyla ücretsizdir veya yıllık plan için 1 dolardan başlayabilir (genellikle yalnızca ilk kez müşteriler için). Normal fiyat genellikle yılda 10 ila 15 dolar arasındadır. Bir alan adı mevcut değilse, bazen bir açık artırma için teklif edilebilir, bu da fiyatın çok daha yüksek olabileceği anlamına gelir. Bu genellikle popüler alan adlarında olan şeydir.


Barındırma


Hosting, web siteniz için çevrim içi bir depolama alanıdır ve web sitenizin oluşturulacağı yerdir. Piyasada, ilk kez gelen müşteriler ve temel planlar için ayda 70 Tl’den başlayan fiyatlarla barındırma paketleri sunan birçok barındırma sağlayıcısı vardır. E-ticaret için esnek ve işletmeniz büyüdükçe büyüyebilecek bir barındırmaya ihtiyacınız olacak. İşinize başlarken, daha basit bir çözüm ve bazı sınırlamaları olan bir plan seçme eğiliminde olabilirsiniz. Bu planlar genellikle daha ucuzdur; bu, pazarı test ettiğiniz ve işinizin potansiyelini araştırdığınız bir aşamadaysanız harikadır. Ancak, işletmenizin performans, bant genişliği, depolama vb. açısından daha güçlü bir çözüme ihtiyacı olduğunu fark ettiğiniz anda seçtiğiniz planın yükseltilmesi kolay olmalıdır (seçtiğiniz plan ve barındırma sağlayıcısı türüne göre). Sanal özel sunucu, özel sunucu vb. gibi daha gelişmiş çözümler daha maliyetlidir ve daha fazla yatırım gerektirir, ancak büyük bir çevrim içi iş düşünüyorsanız kesinlikle düşünmeniz gereken bir şeydir.


Teknik Destek


Bir çevrim içi mağaza işletmek genel olarak daha uygun bir ticaret yöntemi olsa da, özellikle bir web sitesi kurma, çevrim içi ödemeler vb. söz konusu olduğunda, yine de biraz bilgi birikimi gerektirir. Buradaki maliyetler, duruma bağlı olarak çok değişebilir - sistemin ne kadar basit veya karmaşık olduğu ve ne tür bir yardıma ihtiyacınız olacağı gibi.


Bir web sitesi kurma ve optimize etme gibi görevlerin bir kısmını halledebilirsiniz, ancak çevrim içi ödemelerin (kredi kartı ödemesi, PayPal entegrasyonu, vb.) Kendiniz bir web sitesi kuramazsanız, buradaki maliyetler daha fazla olacaktır. Ek maliyetler şunları içerebilir:


• Web sitenizin performansını artırmak için web sitesi optimizasyon uzmanı

• Ürün fotoğrafları için fotoğrafçı

• Ürün açıklaması/blog içeriği için içerik yazarı

• Yönetim ve müşteri desteğini idare etmek için yönetici

• Ürünlerinizi tanıtmak için çalışacak pazarlama uzmanı


Kendi web siteniz yerine bir pazar yeri seçerseniz, bu maliyetlerin alan adı ve barındırma gibi bir kısmından açıkça kaçınacaksınız. Yine de, pazar yeri aracılığıyla satış yapmak genellikle belirli bir ücret gerektirir ve bu genellikle satışlardan düşülen yüzde olarak hesaplanır.



Yatırımın bu bölümü işletmeden işletmeye büyük ölçüde değişebilir. Yeni başlayanlar için, ürünleri doğrudan üreticiden satın alarak satabilirsiniz. Bu durumda, genellikle gerçek ürünleri satın almanız gerekmez, bunun yerine, sipariş aldığınızda onları satın alırsınız.


Öte yandan, kendi ürünlerinizi yapıyorsanız, muhtemelen bunları yapmak için bir çeşit malzemeye ihtiyacınız olacak. Bu maliyetlerin tümü, iş yatırımınızın hesaplanmasına dahil edilmelidir.


Hizmet sunmaya gelince, aşağıdakileri düşüneceksiniz:


• Hizmeti kim yapacak (bu kişinin zamanı buna göre ödenmelidir)

• Hizmetin sağlanmasıyla ilgili maliyetler (hizmeti sağlamak için bir yere gitmeniz gerekiyorsa, ulaşım maliyetleri hizmetin fiyatına dahil edilmelidir)


Tüm bu alanları içeren bir iş planı oluşturun ve ardından olmasını beklediğiniz masrafları doldurun. Bazen tam maliyetleri değil, yaklaşık bir değeri tahmin etmek mümkün değildir. O zaman, her ihtimale karşı daha yüksek bir değer hesaplamak her zaman daha iyidir. Tüm değerlere sahip olduğunuzda, bunların toplamı işinize başlamak için ihtiyaç duyacağınız yatırımdır.


Bu üç unsur, iş planının özünü oluşturur. Bunlar, daha sonra bir strateji oluşturacağınız temeldir. Örneğin, bir işletme adı belirledikten sonra, bu adla çevrim içi profiller oluşturarak sosyal medya pazarlama stratejisi üzerinde çalışabilirsiniz. Bu üç bölümde birçok bilgi yer alırken, e-ticaret web sitesinin aklınızda bulundurmanız gereken daha birçok yönü var.





10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page