Bu e-ticaret eğilimi yavaş yavaş hayatımızdaki yerini alırken, çevrim içi kullanıcıların alışkanlıklarını ve zihniyetini değiştirirken, dijital alıcıların sayısını artırırken, dijital dünyanın bu segmentini keşfetmenin ve sunduğu fırsatları keşfetmenin zamanı geliyor.
İşinizi yeni kuruyorsanız ve e-ticarete odaklanmak istiyorsanız ya da dijital alana aktarmak istediğiniz kurulu bir işiniz varsa, sürecin özünü ve yardımcı olabilecek uygulamaları anlamanız gerekecektir. Tabi ki ondan en iyi şekilde yararlanarak.
E-ticaret terimi, elektronik ticaret anlamına gelir. Genellikle e-ticaret olarak kısaltılır, ancak bazen e-ticaret, e-Ticaret veya sadece ET olarak kullanılır. E-ticaret veya e-ticaret terimleri bazen eş anlamlı olarak kullanılır. Mobil cihazlar üzerinden yapılan işlemlere odaklanan e-ticaretin bir parçası olarak mTicaret (mobil ticaret) terimi yavaş yavaş yerini alıyor.
E-ticaret, çevrim içi satın alma ve satış işlemidir. Fonların ve verilerin elektronik bir ağ üzerinden aktarıldığı bir ticari işlemdir. Bu sayede hem fiziksel hem de dijital her türlü ürün ve hizmet satışı, işlemdeki iki katılımcı arasında düzenlenir. Bu katılımcılara bağlı olarak, e-ticaret birkaç tür işlem içerir:
• İşletmeden müşteriye (B2C)
• Müşteriden müşteriye (C2C)
E-ticaret, şirketlerin ve bireylerin bu geniş pazara katılmalarını ve her iki taraf için de önemli avantajlar sağlayan bir satış modeli kullanarak işlerini geliştirmelerini sağlamıştır. Bu iş modelinin ana faydası kolaylıktır. E-ticaret haftanın yedi günü, günün 24 saati her zaman çalışır durumdadır. Bu, alıcıların uygun buldukları her zaman, çalışma saatleri, konuma nasıl ulaşacakları veya dikkate almaları gereken benzeri şeyleri düşünmeden ürünleri satın alabilecekleri anlamına gelir. E-ticaretin fiziksel mağazaların üzerinde sahip olduğu bir diğer avantaj da seçimdir. Fiziksel mağazaların aksine, e-ticaret çok daha fazla ürün çeşitliliği sunar. Her zaman farklı şehirlerden ve hatta ülkelerden ürün sipariş edebilmeniz, seçimin çok büyük olduğu anlamına gelir. İşletmeler için bu avantajlar, coğrafi sınırlama olmaksızın siparişleri kabul eden müşterilere her an açık olduklarından erişimlerini önemli ölçüde artırır.
Bu avantajlara rağmen, e-ticaretin müşteriler için birkaç dezavantajı da vardır. Birincisi, ürünü göremiyor ve dokunamıyorlar. Görseller oldukça faydalı olsa da, ürünü bizzat gördüğünüzde tam olarak resmin tamamını elde edemezsiniz. Bu bazen müşterilerin beklentilerini karşılamayan ürünü aldıklarında hayal kırıklığına uğramasına neden olabilir. Çevrim içi satın almak, müşterileri anında tatmin olmaktan da mahrum eder. Fiziksel bir mağazadan bir ürün satın aldığınızda, anında kullanabilir, test edebilir ve o ürünün faydalarını görebilirsiniz. Öte yandan, e-ticaret ile ürünün kargoya verilmesini ve size teslim edilmesini beklemek zorundasınız, bu da birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir.
E-ticaret mağazası bir çevrim içi mağazadır. İş açısından bakıldığında, e-ticaret, ürün ve hizmetlerin reklamının yapıldığı yerdir ve bu en yaygın olarak bir web sitesi aracılığıyla yapılır.
Web sitenizi tasarlarsanız, kendi web mağazanız olur. Daha ciddi bir yatırım gerektiren mağazanın site bakımı ve yönetimi ile ilgilenmeniz gerekecek. Öte yandan, çevrimiçi perakendecilere katılma ve ürünlerinizi satma seçeneği her zaman vardır. Kendi web siteniz olmadan doğrudan onların web siteleri aracılığıyla... Bu, yönetim açısından daha kolay bir çözüm olsa da ve bu sitelerin ürünlerinizi daha kolay bulabilecek geniş bir topluluk tabanı sunduğu gerçeği göz önünde bulundurulsa da, eticaret gerçek hayattaki gibi rekabetçi bir ortamdır.
Geleneksel bir mağaza işletmek için tipik sınırlamalar olmadığı için herkes e-ticaret dünyasına katılabilir. Bina kiralama, çalışanlar veya kapsamlı yönetim maliyetleri yoktur. Bunun yerine, tek ihtiyacınız olan bir web sitesi ve nasıl başlayacağınıza dair talimatlar. Bu, bir çevrim içi mağazanın geleneksel bir mağazadan daha kolay ve daha ucuz olduğu anlamına gelir; bu, birçok insanın hayatlarını kazanmak için bu faaliyete yönelmesinin ana nedenidir.
Web sitenizdeki ürünlerin gerçek sunumunun yanı sıra, ödeme işleme, nakliye, satın alma işlemi gibi e-ticaretle ilgili temel süreçleri de anlamanız gerekecektir.
E-ticaretin Tarihi
E-ticaretin ilk çıkış noktası, 1970'li yıllara kadar uzanan, elektronik belgelerin paylaşılması ve satışların düzenlenmesi sürecidir. 1990'ların başında birkaç ticari satış web sitesi kuruldu, ancak şimdi e-ticaret olarak bildiğimiz şeyin başlangıcı, 1995'te Amazon ve eBay'in piyasaya sürülmesiyle başladı. Bu web siteleri e-ticaret endüstrisinde tamamen devrim yarattı ve alıcıları ve satıcıları birbirine bağladı. Dünya çapında. İlginç bir şekilde, şu anda e-ticaret pazar payının büyük bir yüzdesini alan Amazon, kuruluşundan sekiz yıl sonra, 2003 yılında yıllık kârını bildirdi.
Yıllar içinde, diğer pazar yerlerinin gelişimi küresel olarak başlatıldı. İnternetin kendisi gibi e-ticaret yöntemleri de gelişti. Güvenli çevrim içi işlemin önündeki ilk engel, 1997 yılında güvenlik protokolünün getirilmesiyle çözüldü.
Çevrim içi satışlarda bir milyon dolar kaydeden ilk şirket 1997'de Dell.com'du. İşletmelerinin başarısı, esas olarak şirketin müşterilerin web sitesinde gezinmesine ve parçaları seçerek bilgisayarları birleştirmesine olanak sağlamasına bağlandı. Şirket aracıları kullanmadı, doğrudan müşterilere sattı ve onlara satın alma süreci üzerinde tam kontrol sağladı, bu da bu iş modelini bu kadar başarılı kıldı.
PayPal 1998'de tanıtıldı ve 2002'de eBay tarafından satın alındı. Şirket şu anda dünya çapında 200 milyondan fazla kullanıcısı olan çevrim içi ödemeler için en popüler yöntemlerden biri.
2000'li yıllardan sonra, internet kullanımının küresel düzeyde büyük bir genişlemesine tanık olduk ve bu da e-ticaretin daha da gelişmesine yol açtı. Çevrim içi güvenlik gündemdeki bir sorun olduğu için, güvenlik gereksinimlerine ilişkin ticari uyumları düzenlemek amacıyla 2004 yılında Ödeme Kartı Sektörü Güvenlik Standartları Konseyi (PCI) kuruldu.
E-ticaret yavaş yavaş çevrim içi kullanıcılar için bir iş kurma ve yürütme aracı olarak daha erişilebilir hale geldi ve sonunda Shopify (2004'te tanıtıldı), WooCommerce (2011'de tanıtıldı) gibi yeni e-ticaret çözümleri ve yazılımlarına yol açtı. , BigCommerce (2015'te tanıtıldı). Bir zamanlar büyük yatırımlarıyla büyük oyuncuların yeri olan e-ticaret, artık dünyanın her yerindeki herkesin kullanımına açık. Amazon ve eBay örneğini takiben diğer çevrim içi pazar yerleri tanıtıldı. Bunlardan bazıları Etsy, Bonanza ve Craigslist.
Son olarak, mobil tüm hızıyla devam ederken, mobil e-ticaret işletmeler için giderek daha fazla önem kazanıyor. Sadece satın almak için değil, ilgilendikleri ürün ve hizmetlerle ilgili tavsiye, öneri ve inceleme almak için de internete yönelecek olan dijital alıcılara ulaşmak için mükemmel bir yerdir.
E-ticaret’e Nasıl Başlamalı?
E-ticaretin kâr elde etme fırsatı olarak keşfetmek istediğiniz bir alan olduğuna karar verdiyseniz, bu planı ayrıntılı olarak geliştirmeye başlamanız gerekecektir.
Öncelikle, hangi platformu kullanacağınıza karar vererek başlayın. Seçim, temel olarak mağazanızın web sitenizde olması veya pazar yerlerinde satış yapılması arasında yapılır. Ve bu seçim işinize bağlıdır. Örneğin, web geliştirme için sınırlı kaynaklara sahip küçük ölçekli bir şirketseniz, pazar yerlerinden başlamak belki de daha iyi bir alternatiftir. Yeterli kaynağınız varsa, kendi mağazanızın olması önerilir. Bununla birlikte, çevrim içi mağazanıza sahip olmaya karar verseniz bile, hiçbir şey sizi pazarlara katılmaktan alıkoyamaz. Aslında, e-ticaret yoluyla kâr etmeye başlamak için mevcut olan her şeyi kullanmanızı öneririz.
Ayrıca, ürünleri ve hizmetleri çevrim içi kullanıcılara sunmak ve tanıtmak için kullanacağınız bir dizi eylemi içerecek olan kullanacağınız strateji hakkında da düşünmeniz gerekecektir. Başlarken bir sonraki adım, kullanacağınız çevrim içi kanalları seçmektir. Sosyal yönün genel olarak çevrim içi pazarlamada önemli bir rolü olduğunu unutmayın; bu, e-ticaret web sitenizin de bu yaklaşımı karlı ve keşfetmeye değer bulacağı anlamına gelir.
Ürünlerin sunumu ve tanıtımının yanı sıra, yasal yönü, nakliye ve ödemelerin nasıl ele alınacağını ve son olarak müşteri hizmetleri hakkında da düşünmeniz gerekecek. Tüm bu unsurlar e-ticaretinizin performansını doğrudan etkilediğinden, bunu ciddi bir iş girişimi olarak görmelisiniz.
Elektronik ticaret pazarının olağanüstü büyümesine ve dijital dünyada gerçekleşen satışlara hepimiz tanık oluyoruz, ancak bu dünyanın bir parçası olmak istiyorsanız, bazen geleneksel bir ticaret işletmesinden farklı kurallarla tanışmanız gerekecek. Neyi ve nasıl satacağınız konusunda bir fikriniz varsa, iyi bir başlangıç yapmış olursunuz. Ancak bu fikri somut bir stratejiye, iyi sonuçlar verecek bir stratejiye dönüştürmek için bir iş planı üzerinde çalışmaya başlamalısınız.
Comments