top of page

Bir İş Planı Nasıl Oluşturulur?

Güncelleme tarihi: 21 Haz 2023


Bir İş Planı nasıl oluşturulur? Fikirlerinizi ve düşüncelerinizi düzenli tuttuğunuzdan emin olmak için bir iş planı oluşturmaya başlayın.
Bir İş Planı nasıl oluşturulur?Oluşturmaya Hemen Başla!


Bir İş Planı Oluşturmaya Hemen Başla!

İş Planı Oluşturma


Her şey bir fikirle başlar. Aklınızda belirli bir fikirle bir çevrimiçi mağaza açmaya karar verdiniz. Ancak bu fikri somutlaştırmak, sonunda kâr getirecek bir işe dönüştürmek için onu doğru bir şekilde organize etmeniz gerekecek. Dijital dünyada tamamen yeni olsanız bile, işinizi başarılı bir şekilde yürütmenizi sağlayacak trendleri ve uygulamaları yakalamanız çok önemlidir. Varlıklar sınırlıysa ve kurulumda size yardımcı olacak bir uzmana paranız yetmiyorsa, bir e-ticaret web sitesi çalıştırmanın her yönünü inceleyip keşfedeceğiniz bir Kendin Yap yöntemini keşfetmelisiniz.


Fikirlerinizi ve düşüncelerinizi düzenli tuttuğunuzdan emin olmak için bir iş planı oluşturmaya başlayın.


İş planı nedir?


İş planı, iş hedeflerini ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağına ilişkin stratejileri vurgulayan bir belgedir. Ayrıca, bir iş kurmanın ve yürütmenin temel yönlerini tanımlar. Esasen, nereye gitmek istediğinizi ve oraya nasıl gideceğinizi içerecek bir yol haritasıdır. tarif etmenin bir yoludur o hedefe ulaşmak için gereken eylemlerle ilgili ayrıntılarla birlikte işletmenizi gördüğünüz yer.


Bir iş planının uzun veya kapsamlı olmasına gerek yoktur. Bu Kendin Yap yöntemiyle, bu planı kendiniz için oluşturacaksınız ve her şeyi düzenli tutmak için gerekli şeylere ihtiyacınız var. Muhtemelen siz ve projeye dahil ettiğiniz kişiler dışında hiç kimse bu planı analiz etmeyecektir, bu yüzden onu somutlaştırın ve yerinde görün. Yalnızca vizyonunuzu tanımlamanıza ve atacağınız bir dizi eylemi belirlemenize yardımcı olacak bölümlere odaklanın.


Fikirlerinizi bu üç gruba ayırmaya çalışın.


Bir İş Planı Nasıl Oluşturulur?

Temeller


Bir iş planının bu bölümü, işinizle ilgili temel bilgileri içermelidir. Bir İş Planı Nasıl Oluşturulur sorusunun cevabı şunları içerir:


İş adı


İşletme adı, işletmeniz için seçtiğiniz addır. Sonunda tanınabilir, ayırt edici ve işinizle ilişkilendirilmesi gereken isimdir. Markanızın bir parçası olacak. Bu nedenle bir işletme adı belirlemek, iş planında çok önemli bir karardır. Çok fazla düşünmeyi, fikirleri yığmayı ve sonunda doğru olanı seçmeyi gerektirir.


Hangi işletme adını seçeceğinize karar vermek söz konusu olduğunda, iyi bir işletme adının özelliklerini bilmek yardımcı olur. İyi bir işletme adı şunları yapmalıdır:


• Yazması kolay

• Ürünlerinizle alakalı ve ilişkili

• Duyguları tetikle

• Anahtar kelimeleri içer

• Açık ve profesyonel ol

• Güçlü olun ve daha derin bir anlama sahip ol

• Benzersiz ol


İyi bir işletme adı şunları yapmamalıdır:


• Anahtar kelimeleri aşırı kullanmak

• Alakasız anahtar kelimelere sahip olmak

• Olumsuz çağrışımlara sahip olmak

• Herhangi birinin haklarını ihlal etmek

• Saldırgan olmak

• Zor hecelemek


Aşağıdaki adımları izleyerek mükemmel bir ad seçtiğinizden emin olun:


• İyi bir işletme adının özelliklerini bilin

• İşletmenizle ilişkilendirilebilecek adların/anahtar kelimelerin bir listesini oluşturun

• Eşanlamlılar veya ilgili ifadeler ekleyerek listeyi genişletin

• Kelimeleri ve cümleleri birleştirin

• Listeyi daraltmaya başlayın

• Alan adının kullanılabilirliğini kontrol edin

• Çalışanlardan, iş ortaklarından geri bildirim isteyin veya A/B testinin sonuçlarını analiz edin



Bir İş Planı Nasıl Oluşturulur?

Logo


İşletmenizin ölçeğine ve sahip olduğunuz bütçeye bağlı olarak, işletme adınız olduğunda logo tasarlayacak profesyonel bir tasarımcı tutabilirsiniz. Bir işletme adının yanı sıra, markayla ilgili bazı anahtar kelimeleri ve konuları, adın arkasındaki hikayeyi vb. paylaşmak yararlıdır. Bu, bir logo oluşturma sürecine yardımcı olur.


Kendin Yap yöntemini tercih ederseniz, size yardımcı olacak araçlar var.


Diğer işletme ayrıntıları şunları içerebilir:


• Sosyal medya profilleri

• İşbirliği yapabileceğiniz bloglar

• Rakiplerin listesi

• İşletmenizle ilişkilendirmek istediğiniz anahtar kelimelerin listesi


Bir İş Planı Nasıl Oluşturulur?


Ürün Bilgisi


İş planının bir sonraki kısmı ürünlerinize odaklanmıştır. Ne sattığınızı ve nasıl satacağınızı tanımlayarak başlayın.


Satılacak ürün


Bu iş planını geliştirmeye başladığınızda, sattığınız ürünün tam olarak aklında zaten var. Ancak burada tanımlamanız gerekenler şunlardır:


Üretilen ürün veya dışarıdan tedarik edilen ürünler oluşturuyorsanız, gerekli sarf malzemeleri, sarf malzemelerini nasıl temin edeceğiniz ve bu ürünleri yapmak için gereken süre hakkında bilgi vermeniz gerekecektir. Öte yandan, mağazanızda satmak için ürün alacaksanız, tedarikçi seçimine odaklanmanız gerekecektir. Amaç, mümkün olan en iyi fiyata en iyi ürünü elde etmektir. Bu etkinlikleri önceden planlamak, organize olmanıza ve planı hızla uygulamak için her şeyi hazırlamanıza yardımcı olur.


Dijital veya fiziksel ürünler


Çoğu durumda, dijital veya fiziksel ürünler satacaksınız. Bununla birlikte, kitap veya müzik söz konusu olduğunda, hangisini satacağınızı, indirilebilir ve anında kullanılabilen dijital bir formatı veya fiziksel bir ürünü seçebilirsiniz. Her zaman her iki formatı da sunabilirsiniz.


Satılacak yer


E-ticaret, çevrim içi yapılan satışlara odaklandığından, ürünlerin satıldığı birincil yer internettir. Ancak bu, çevrim dışı satış yapmanızı da engellemez. Fiziksel veya sanal bir mağaza arasında seçim yapmak, işinizi nasıl yürütmek istediğinizle ilgilidir. Temel fark, sanal mağazanın genellikle daha az evrak ve yönetim gerektirmesidir. Bu yüzden bir çevrim içi mağaza kurmak daha kolaydır.


Bir çevrim içi mağazanın sunduğu ana kolaylık, her zaman her yerden erişilebilir olmasıdır. Alanla ilgili herhangi bir sınırlama yoktur, bu da müşteri tabanının fiziksel bir mağazaya göre çok daha geniş olduğu anlamına gelir. Müşteriler için bu, aksi takdirde şehirdeki farklı mağazaları keşfetmek ve öğeleri aramak için harcamak zorunda kalacakları çok büyük bir zaman tasarrufu anlamına gelir. Her sanal mağazanın sunduğu arama seçeneğinin kullanılmasıyla, istenen ürünü aramak hiç bu kadar kolay olmamıştı, anahtar kelimelere, ürün adına vb. göre bir öğeyi aramanın hızlı ve kolay bir yolunu sağlar.


İşletme sahipleri açısından, sanal mağaza öncelikle daha küçük bir yatırımı temsil eder. Sanal bir mağaza işletmek çok daha ucuz çünkü kira maliyeti, elektrik faturası vs. yok. Tek maliyet, ihtiyacınız olursa web barındırma ve teknik desteği içerir. Sanal mağazalar ile yönetimle ilgili işlerin çoğunu yapabilir ve satışları halledebilirsiniz, bu da çalışan işe alma maliyetlerinden de kaçınılabileceği anlamına gelir.


Her zaman hem sanal hem de fiziksel mağaza çalıştırma seçeneğini tercih edebilirsiniz. Hala eski usul yöntemi tercih eden ve aslında ürünü satın almadan önce gerçek ürünü hissedebildikleri takdirde daha fazla ödemeye razı olan çok sayıda tüketici olduğundan, sanal mağazanın yanı sıra fiziksel bir mağaza açabilirsiniz. Fiziksel bir mağazanın getirebileceği ek maliyetlerin farkında olmak, bu tür bir işi de yürütmek isteyip istemediğinizi değerlendirmek için iyi bir başlangıçtır.


Sanal aleme odaklandığımızda, çevrim içi satış yapmanın birkaç yolu var. İlk olarak, kendi web sitenize sahip olabilirsiniz. Alternatif olarak, pazar yerlerine katılabilir ve web siteleri aracılığıyla satış yapabilirsiniz. Bu seçim aynı zamanda iş planına dahil edilecek bir şeydir. Birkaç pazar yeri kullanmayı planlıyorsanız, planlama ve tanıtım ürünleriyle birlikte size daha fazla yardımcı olması için bu bilgilerin tümünü iş planında sağlayın.






10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page