top of page

7 Kolay Adımda İşletmeniz İçin Bir Pazarlama Kampanyası Nasıl Başlatılır?

Güncelleme tarihi: 22 Haz 2023



Dürüst olalım: Küçük bir işletme yürüttüğünüzde, pazarlama çoğu zaman yarı yolda kalabilir.  Yeni müşteriler sizi bulur, ancak genellikle sizinkinden çok kendi çabaları nedeniyle. Bu şimdiye kadar işe yaramış olabilir, ancak işinizi büyütmek için güvenilir veya tutarlı bir yaklaşım değil.  Temel hedeflerinizi gerçeğe dönüştürmek ve öngörülebilir bir temelde işletmenize yeni müşteriler çekmek için, pazarlama kampanyalarınızı devam eden pazarlama çabalarınıza dahil etmeniz gerekir. Göz korkutucu gelebilir, ancak süreci sizin için kolaylaştırdık ve baştan sona bir pazarlama kampanyasının nasıl başlatılacağını açıkça gösteren yedi adıma böldük.
7 Kolay Adımda İşletmeniz İçin Bir Pazarlama Kampanyası Nasıl Başlatılır?


Dürüst olalım: Küçük bir işletme yürüttüğünüzde, pazarlama çoğu zaman yarı yolda kalabilir.


Yeni müşteriler sizi bulur, ancak genellikle sizinkinden çok kendi çabaları nedeniyle.

Bu şimdiye kadar işe yaramış olabilir, ancak işinizi büyütmek için güvenilir veya tutarlı bir yaklaşım değil.


Temel hedeflerinizi gerçeğe dönüştürmek ve öngörülebilir bir temelde işletmenize yeni müşteriler çekmek için, pazarlama kampanyalarınızı devam eden pazarlama çabalarınıza dahil etmeniz gerekir. Göz korkutucu gelebilir, ancak süreci sizin için kolaylaştırdık ve baştan sona bir pazarlama kampanyasının nasıl başlatılacağını açıkça gösteren yedi adıma böldük.


Pazarlama Kampanyası nedir?


'Pazarlama kampanyası' terimi çok fazla ortalıkta dolaşıyor, ancak birçok insan bir kampanyanın ne anlama geldiğini gerçekten anlamıyor.


Eğer o insanlardan biriyseniz, endişelenmeyin. Sizi koruruz…

Bir pazarlama kampanyası…


Devam eden pazarlama görevlerinizin dışında var olan bir girişimdir

Bütçesi var (0TL olsa bile)

Belirli bir istenen sonuca sahip

Belirli bir tarihte başlar ve biter


Belirli bir alanda yeni müşteriler çekmeye çalışıyorsunuz, bu nedenle bir etkinliğine ev sahipliği yapıyor, yerel gazetede reklam veriyor ve mevcut müşterilerden tavsiyeler istiyorsunuz. Aynı zamanda, Facebook ve Google Adwords reklamları yayınlamak, blog içeriği yazmak vb. gibi normal pazarlama operasyonunuza devam edersiniz.


Bir kampanya yürütüp yürütmediğinizden emin değilseniz, kendinize şu soruyu sorun: "Bu projeye veya etkinliğe ne zaman başlıyorum ve ne zaman bitiriyorum?"


Cevap "şimdi" veya "asla" ise, bu bir kampanya değil, pazarlama stratejinizin devam eden bir parçasıdır.


Ancak cevap “28 Eylül” ve “10 Aralık” gibi bir şeyse, muhtemelen bir kampanya başlatıyorsunuz demektir.


Şimdi farkı netleştirdiğimize göre, adımlara geçelim.


1. Adım: Son Hedefinizi Seçin


Başka bir şey yapmadan önce hedefinizi tanımlayın.


Hedefiniz ne kadar ayrıntılı ve ölçülebilir olursa o kadar iyidir. Kesin bir hedefiniz olduğunda başarıyı ölçmek sadece daha kolay olmakla kalmaz, aynı zamanda planlamanıza da yardımcı olur.


Belki de belirli bir üründen daha fazla satmayı umuyorsunuz… 10.000TL değerinde satmak istiyor musunuz? Üç yüz birim mi? Farklı bir ürün alan müşterilerin %30'u bunu da mı satın alacak? Bu, hedeflediğiniz özgüllük düzeyidir.


İşte yedi yaygın üst düzey pazarlama kampanyası hedefi. Birini seçin, ardından mümkün olduğunca spesifik hale getirin.


Yeni bir ürünü tanıtın

Satışları artırın

Müşterileri artırın

Tutma oranını iyileştirin

Tekrar eden müşterilerin yüzdesini iyileştirin

İyi tanıtım yapın

Marka bilinirliğini arttırın.



2. Adım: Kampanya Bütçenizi Belirleyin



Harika bir fikir bulmak, maliyetleri hesaplamak ve sonra bunun finansal erişiminizin dışında olduğunu anlamak istemezsiniz. Ödeyebileceğinize göre bir bütçe belirlemek, bu sorunu önlemenize yardımcı olur.
Kampanya Bütçenizi Belirleyin


Harika bir fikir bulmak, maliyetleri hesaplamak ve sonra bunun finansal erişiminizin dışında olduğunu anlamak istemezsiniz. Ödeyebileceğinize göre bir bütçe belirlemek, bu sorunu önlemenize yardımcı olur.


Neyi karşılayabileceğinizden emin değil misiniz? Müşteri yaşam boyu değeri (CLTV) olarak da adlandırılan ortalama bir müşteriden ne kadar gelir elde ettiğinizi hesaplayın.


CLTV'nizi belirledikten sonra, bir kampanyanın gerçekçi olarak kaç müşteri getirebileceğini tahmin edin, tabi bu arada kaç yeni müşteriyle başa çıkabileceğinizi hesaba katmayı unutmayın.


Diyelim ki her bir müşteri yaklaşık 5.000TL'ye eşit ve bir kampanya ile en az iki tane edinebileceğinizi düşünüyorsanız, bunun için 5.000TL ayırabilirsiniz. Bu, muhtemelen olumlu bir yatırım getirisi elde edebileceğiniz anlamına gelir.


Elbette mevcut mali durumunuzu da göz önünde bulundurmalısınız. Bir pazarlama kampanyası yürütmek için borç para almak risklidir; planlandığı gibi gitmezse, krediyi geri ödemekte zorlanacaksınız. Mümkünse elinizdeki parayı kullanın.


3. Adım: Hedef Kitlenizi Tanımlayın


Ardından, kimi hedeflediğinizi belirleyin. Kitlenizin genel demografisini ve ihtiyaçlarını anlamak, alakalı, değerli ve akılda kalıcı bir pazarlama kampanyası oluşturmanıza yardımcı olacaktır .


Göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz birkaç özellik:


Yaş

Cinsiyet

Konum

Gelir dağılımı

İş ismi

Eğitim Seviyesi

ilgi alanları

En büyük zorluklar


4. Adım: İçeriğinizi Tasarlayın


Bir pazarlama kampanyasının bir sonraki temel bileşeni içeriktir. Pazarlama kampanyanızın içeriği belirli bir mesaj taşır ve harekete geçirici mesajınızı (CTA) içerir.


CTA'nız, pazarlama yaptığınız kişilere özel ve açık olmalıdır. İnsanların kafasını karıştırmaktan veya sonuçlarınızı sulandırmaktan kaçınmak için kampanya başına yalnızca bir CTA eklemek genellikle en iyi pazarlama uygulaması olarak kabul edilir.


İçeriğiniz birçok biçimde olabilir. Örneğin, bir içerik pazarlama kampanyası oluşturuyorsanız, izleyicileri blogunuza abone olmaya teşvik eden bir blog gönderisi veya video pazarlamayı seçebilirsiniz. Bu durumda, CTA'nız bloga abone olur.


Doğrudan postayla pazarlama kampanyası uyguluyorsanız içeriğiniz, alıcılardan indirim kullanmalarını isteyen bir kartpostal veya el ilanı olabilir. Bu durumda, CTA'nız indirim almak için bir kod kullanıyor olacaktır.


Peki, bir fikri profesyonel görünümlü bir içeriğe nasıl dönüştürürsünüz?


Pazarlamanın eski günlerinde işletmeler, kampanya içeriği tasarlamak için reklam ajanslarına güvenmek zorunda kaldılar. Artık, bazı uygulamalar ve siteler sayesinde, teknik açıdan en zorlu olanlar bile kendi başlarına, genellikle ücretsiz olarak güzel içerikler oluşturabilirler.


İçeriğiniz hangi biçimde olursa olsun, akılda tutulması gereken en önemli şey kitleniz ve içeriğinizi tanıtacağınız kanal ve/veya kanallardır.


5. Adım: Kanallarınızı Seçin


Pazarlama kampanyaları smoothie'ler gibidir: Basit olanı iki bileşen içerebilirken, karmaşık olanı 15'i içerebilir.


Pazarlama kampanyaları smoothie'ler gibidir: Basit olanı iki bileşen içerebilirken, karmaşık olanı 15'i içerebilir.
Kanallarınızı Seçin

Bu metaforda tanıtım kanallarınız sizin malzemelerinizdir.


Tipik kanallar arasında e-posta, doğrudan posta, radyo, sosyal medya, TV, etkinlikler, ticari sergiler, çevrimiçi reklamcılık, basılı medya ve tanıtım yer alır.


Seçiminiz iki şeye bağlıdır: Bütçeniz ve 2. ve 3. adımdaki yanıtlarınız.


Küçük bir işletme olarak, bir TV reklamı muhtemelen fiyat aralığınızın dışındadır. Öte yandan Facebook reklamları uygun maliyetlidir (günde 1 ABD doları kadar düşük) ve uygun maliyetlidir. Yani paranızın karşılığını iyi bir şekilde almanız yüksek bir olasılıktır.

E-posta, etkinlikler ve ticaret fuarları ve sosyal medya, muhtemelen en iyi seçeneğinizdir, ancak diğer seçeneklerin finansal olarak uygun olduğunu görmek için biraz araştırma yapmaya değer.


Kanal listesini kazandıktan sonra hedef kitlenizi düşünün. Zamanlarını nerede geçiriyorlar?


Y kuşağına ulaşmaya çalışıyorsanız, en çok sosyal medya tanıtımı ve Instagram reklamlarıyla başarılı olursunuz. Baby Boomers'a ulaşmaya çalışıyorsanız, ürününüzle ilgili bir konuda doğrudan posta ve ücretsiz bir yüz yüze etkileşim büyük olasılıkla daha büyük bir etkiye sahip olacaktır.


Etkili bir pazarlama kampanyası, potansiyel müşterilere mümkün olduğu kadar çok kez ve birçok şekilde "dokunmak" için birden fazla kanal içerir.


6. Adım: Başlatın ve İzleyin


Tebrikler! Kampanyanız yayında, ancak henüz kutlama zamanı değil.


Sonuçları dikkatli bir şekilde takip edin. İzleme yöntemleriniz nihai hedefinize bağlıdır; X Ürününü daha fazla satmaya çalışıyorsanız, X Ürününü satın alan her müşteriye bunu nasıl duyduklarını sorun ve pazarlama kampanyanıza atıfta bulunanların sürekli bir listesini tutun.


Öte yandan, mutlu kullanıcı incelemeleri almaya çalışıyorsanız, kampanyanın doğrudan bir sonucu olarak kaç tane iyi yorum aldığınızı kaydedebilirsiniz.


7. Adım: Sonuçları Analiz Edin


Son derece net bir hedefe sahip olmanın işe yaradığı yer burasıdır. Kampanyanın başarılı olup olmadığına karar vermek için kendinize şunu sorun:   "Asıl amacıma ulaştı mı?"
Sonuçları Analiz Edin


Artık kampanyanız için önceden belirlenmiş bitiş tarihine ulaştığınıza göre, nasıl gittiğini değerlendirin.


Son derece net bir hedefe sahip olmanın işe yaradığı yer burasıdır. Kampanyanın başarılı olup olmadığına karar vermek için kendinize şunu sorun:


"Asıl amacıma ulaştı mı?"


Bu sorular da değerlidir:


Hedefe ulaşmada en çok hangi bileşenler yardımcı oldu? En az yardımcı?

Bu kampanyayı tekrarlar mıyım? Neden veya neden olmasın?

Kampanyanın en basit yönü hangisiydi? En sinir bozucu?

Müşterilerimiz hakkında ne öğrendik?

Herhangi bir yanlış varsayım altında mı çalışıyorduk?


Bir sonraki ve umarız daha da etkili olan kampanyanızı planlamak için bu bilgileri kullanın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page